Harderwijkse raad eist dat brandweer overal op tijd komt, ook in Drielanden en Wittenhagen

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad wil van de veiligheidsregio VNOG maatregelen zien, die ertoe leiden dat de brandweer bij brand binnen de daarvoor afgesproken opkomsttijd komt blussen.
 

Drielanden en Wittenhagen - en eigenlijk ook de Tinnegieter en Tweelingstad - zijn de enige woonwijken in het hele 22 gemeenten omvattende gebied van de veiligheidsregio, waar de eerste tankautospuit van de brandweer niet op tijd kan zijn. Dat pikt de Harderwijkse raad niet.

De raad nam gisteravond unaniem een amendement aan waarin B en W wordt opgedragen om dat bij de VNOG kenbaar te maken. In het beleidsplan, dat samen met het risicoprofiel werd vastgesteld, moet een aanpassing komen. De VNOG moet in haar plannen maatregelen opnemen, in overleg met de gemeente Harderwijk, ‘die leiden tot het binnen de norm brengen van de opkomsttijden in de gehele gemeente Harderwijk’.

Bij brand geldt dat ‘elke minuut tenslotte telt’, stelt VVD-raadslid Noha Lammerts van Bueren, die het amendement indiende. Zij vindt bovendien dat ‘opkomsttijden geen indicatieve richtlijn zijn, maar een bindende waarde’. Het amendement werd mede ingediend door Harderwijk Anders, Gemeentebelang, ChristenUnie en CDA.

De Harderwijkse brandweer komt nogal eens boven de overal in Nederland geldende opkomsttijd uit als ergens brand is in De Wittenhagen, Tinnegieter of Tweelingstad. Soms wel drie minuten later. Belangrijke reden daarvoor is de spoorovergang, waar per uur veel treinen passeren en die dan ook voor de brandweer gesloten blijft. En Drielanden blijkt simpelweg nét iets te ver van de brandweerkazerne te liggen. Met al gauw zes rotondes er tussenin, die je met een loodzware tankautospuitwagen nu eenmaal niet zo snel kunt nemen als een personenauto.

De VNOG en de gemeente hebben al een plan klaar om de inwoners van de genoemde wijken met brieven en een publiciteitscampagne te informeren over wat ze zelf bij brand kunnen doen, zolang de brandweer er nog niet is. En wat ze kunnen doen om brand sowieso te voorkomen. De Harderwijkse raadsleden vinden dit plan belangrijk en nuttig, maar beschouwen het ‘aanvullend aan het realiseren van de opkomsttijden’.

VVD-fractievoorzitter Peter de Groot kondigde aan om in de volgende raadsvergadering te komen met een voorstel om te onderzoeken hoe wijkbewoners zelf denken over het ‘laat’ arriveren van de brandweer bij brand. Ze mogen dan ook zelf oplossingen aandragen.

Lees ook:
Vragenlijst 'Brandveilig Harderwijk'
Inwoners Wittenhagen, Tinnegieter en Drielanden krijgen brief over brandgevaar

Burgemeester Harderwijk: ‘Campagne moet risicobewustzijn voor brandgevaar vergroten’

Brandweer Harderwijk komt bij brand ‘laat’ in Drielanden of Wittenhagen