Wijken in Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk

Op 11 juni 1231 verleende Graaf Otto van Gelre en Zutphen stads- en marktrechten aan 'Herderewich' het huidige Harderwijk.

Hierden

Hierden

Hierden draagt nog alle kenmerken van een gaaf Veluws dorp: een landelijke aanblik, agrarische bedrijven, een rijk geschakeerd verenigingsleven en vele bewaard gebleven tradities, zoals de Veluwse klederdrachten.

Binnenstad

Binnenstad

In de Binnenstad van Harderwijk treft u naast de gezellige winkelstraten ook de Boulevard en het Strandeiland. In het centrum is dan ook altijd wel iets te beleven.
 

Drielanden

Drielanden

In de jaren 1990 is men begonnen met de bouw van de wijk Drielanden, vandaag de dag wordt er nog steeds gebouwd. Het is dan ook de grootste wijk van Harderwijk met een eigenwinkelcentrum en vele voorzieningen.

Frankrijk

Frankrijk

De wijk Frankrijk hoorde bij Hierden voordat de gemeente Harderwijk hier huizen ging bouwen. Het agrarische karakter is nog te zien aan de oude boerderijen die tussen de nieuwbouw staan.

Friesegracht

Friesegracht

Buiten de stadsmuren ligt de stadsgracht de Friesegracht naar deze gracht is de wijk Friesegracht vernoemd.

Bedrijventerrein Lorentz

Bedrijventerrein Lorentz

Al in 1956 is men begonnen met de aanleg van bedrijventerrein Lorentz, met als doel om de bedrijvigheid en industrie buiten de stad te brengen om plaats te maken voor wonen en recreëren in de stad.

Slingerbos

Slingerbos

In de jaren '60 ging Harderwijk uitbreiden in het bij jonge stelletjes populaire Slingerbos.Op de zondagen maakte jongestelletjes hier graag een wandelingetje een deel van het Slingerbos is bewaard gebleven in de wijk.

Stadsdennen

Stadsdennen

Stadsdennen is de tweede stadsuitbreiding van Harderwijk de wijk is gebouwd in 1961. Stadsdennen dankt zijn naam aan de grond waar het op is gebouwd, de grond was namelijk in gebruik voor de aanplant van dennenbomen voor hakhout.

Stadsweiden

Stadsweiden

De wijk Stadsweiden ligt aan de rand van Harderwijk direct aan het Wolderwijd tot de bouw van het laatste deel van de wijk liepen hier de stadskoeien.

Stationsomgeving

Stationsomgeving

Ook bij Stationsomgeving Harderwijk hoort de wijk het Nachthok, een industrieterrein, Christelijke VMBO Focus en Landstede.

Strokel

Strokel

In het gebied de Strokel bevindt zich recreatie en diverse sportactiviteiten. Voor recreatie kunt u naar de natuurspeeltuin aan de Watertorenweg en de trimbaan. Beiden gratis toegang 

Sypel

Sypel

De Sypel was een beek die vroeger vlak buiten de stad stroomde. Tegenwoordig vind je onder andere in de wijk het sportcomplex de Sypel en de voetbalvereniging Zwart-Wit.

Tonsel

Tonsel

De Tonsel is van oorsprong net als Hierden een agrarisch buurtschap van Harderwijk waar men onder bescherming van de Stad mocht wonen.

Tweelingstad

Tweelingstad

De wijk Tweelingstad ligt net over het spoor en tegen de bosrand in Harderwijk aan en is de eerste nieuwbouwwijk van Harderwijk.

Waterfront

Waterfront

Het Waterfront biedt als toeristische trekpleister, als aantrekkelijke woonstad en als regionaal economisch centrum.

Zeebuurt

Zeebuurt

Vanaf 1947 zijn er woningen gebouwd bij de haven. Hierdoor is de wijk Zeebuurt ontstaan. Het oudste deel van de Zeebuurt wordt gevormd door de bebouwing aan weerszijden van de Laan 1940-1945.

Ermelo

Ermelo

Toerisme de grootste inkomstenbron in de gemeente Ermelo. In de zomer verdubbelt het inwoneraantal tot ongeveer 60.000. In rustiger tijden heeft Ermelo circa 27.000 eigen inwoners. Ermelo telt 120 campings en bungalowparken te vinden zijn.

Putten

Putten

Putten is een gastvrij, ondernemend en groen dorp op de Veluwe. Voor de duizenden recreanten en de ruim 24.000 inwoners is Putten een aantrekkelijke gemeente met voor ieder wat wils.

Hulshorst

Hulshorst

Hulshorst is een dorp in de gemeente Nunspeet, in de provincie Gelderland. Het dorp kent 1988 inwoners per 1 januari 2006

Nunspeet

Nunspeet

Nunspeet is een groene en een waterrijke gemeente. Nunspeet grenst aan het Veluwemeer en enorm in trek voor de toeristen.