Burgemeester Harderwijk: ‘Campagne moet risicobewustzijn voor brandgevaar vergroten’

Door Harry Schipper – De Harderwijkse brandweer is bezig om samen met de gemeente Harderwijk een campagne te ontwikkelen, die erop is gericht om bij de inwoners het risicobewustzijn met betrekking tot brandveiligheid-risico’s in de eigen wijk te vergroten.
 

De campagne, die eind dit jaar van start gaat, richt zich in eerste instantie op inwoners van de binnenstad, Drielanden, Tweelingstad en Tinnegieter, zo laat burgemeester Harm Jan van Schaik van Harderwijk weten.

Hij reageert hiermee op het door Harderwijkse Zaken naar buiten gebrachte nieuws, dat het de brandweer niet lukt om bij brand met een eerste tankautospuit binnen de afgesproken opkomsttijd in de wijken Drielanden en De Wittenhagen aanwezig te zijn.

Van Schaik bevestigt dit: “In januari 2019 heeft de VNOG een prototype dashboard ontwikkeld. Hierin staan de opkomsttijden per wijk opgenomen. Het klopt dat de opkomsttijden van de brandweer voor de wijken Drielanden en Wittenhagen niet gehaald worden. Echter de brandveiligheid risico's zijn niet alleen afhankelijk van de opkomsttijden, maar van vele andere aspecten, bijvoorbeeld de bouwkundige constructie van de woning, de samenstelling van de bewoners et cetera”.

“In 2019 heeft de VNOG het dashboard verder uitgewerkt, waarbij aan de hand van circa 50 aspecten de brandveiligheid-risico’s voor de gebouwde omgeving, tot op zekere hoogte, in beeld gebracht kunnen worden. Het inzicht dat het dashboard geeft met betrekking tot de brandveiligheid-risico’s in de gebouwde omgeving maakt het mogelijk risicobeheersingsactiviteiten per wijk specifiek in te zetten. Het doel is het vergroten van het risicobewustzijn van de bewoners”. 

“In de recent vastgestelde Toekomstvisie van de VNOG is de aandacht voor het vergroten van het risicobewustzijn en de zelfredzaamheid van inwoners in onze regio als beleidspijler opgenomen. We zetten in op preventieve maatregelen om brand te voorkomen en om inwoners bewust te maken van de brandrisico's.

Er wordt nu een campagneplan ontwikkeld die vervolgens wordt uitgevoerd, gericht op het vergroten van het risicobewustzijn met betrekking tot brandveiligheid risico’s in de eigen wijk”. 

“In eerste instantie richt de campagne zich op een aantal wijken in Harderwijk: de wijk Drielanden, de Binnenstad en Tweelingstad en/of Tinnegieter. Met name omdat in deze wijken de opkomsttijden onder druk staan en preventie des te meer van belang is. De verwachting is dat de campagne eind van het jaar start”, aldus Van Schaik.

De burgemeester wil de plannen voor de campagne en de stand van zaken van het dashboardmodel aan de raad toelichten tijdens de eerste vergadering van het zomerreces van de commissie ‘beleid algemeen’ op donderdagavond 24 september.

De raadsleden mogen dan ook hun wensen kenbaar maken in aanvulling op de nieuwe beleidsplannen en het risicoprofiel dat de VNOG, de Veiligheidsregio Noord- en Oost Nederland, heeft opgesteld voor alle 22 gemeenten waarvoor zij actief is.

Harderwijk valt daarin op, omdat het de enige gemeente is waarbinnen het de brandweer niet lukt om in sommige woonwijken de afgesproken opkomsttijden te halen. En omdat het, evenals een aantal andere steden in het werkgebied, een historische binnenstad heeft, waarvoor de kansen op een brand met ernstige gevolgen, als ‘aanzienlijk’ hoger worden bestempeld dan de meeste andere calamiteiten die zich in het totale VNOG-werkgebied kunnen voordoen.

Lees ook:
Brandweer Harderwijk komt bij brand ‘laat’ in Drielanden of Wittenhagen