Maaike van Dantzig nieuwe fractievoorzitter voor VVD Harderwijk-Hierden

Vanaf maart stopt Menno Doppenberg als fractievoorzitter voor de VVD Harderwijk-Hierden. Maaike van Dantzig zal dan de rol van fractievoorzitter op haar nemen. Menno nam drie jaar geleden het stokje over van Peter de Groot, die afscheid moest nemen vanwege zijn vertrek naar de Tweede Kamer.

“Het besluit om nu te stoppen in deze rol komt op een logisch moment,” aldus Menno,

“Dit is mijn derde en laatste periode als raadslid, waarvan de laatste 3 jaar als fractievoorzitter. Daarnaast valt het fractievoorzitterschap qua tijd minder goed te combineren met mijn baan als bestuursadviseur in ‘s- Hertogenbosch en dan moet je daarin ook je verantwoordelijkheid nemen. Ik ben  trots op de afgelopen twee jaar, waar onze fractie als stevige oppositiepartij is neergezet. Het is dus niet gek om juist nu bij dat nieuwe verhaal het voorzittersstokje over te dragen. Dat is goed voor de lange termijn. Iemand die verder bouwt aan een toekomstbestendige VVD met voldoende nieuw talent klaar voor de toekomst. Ik heb alle vertrouwen in Maaike. Zij heeft in korte tijd laten zien een sterk raadslid te zijn met de juiste drijfveren en een goed gevoel voor politiek”

Maaike van Dantzig  is in 2021 aangesloten bij de fractie en is sinds vorig jaar raadslid. Het is geen toeval dat ze tijdens de corona-periode bij de fractie kwam: “Tijdens deze periode had ik meer tijd om mij te oriënteren op de politiek. De samenleving kwam voor uitdagingen te staan en ik heb van huis uit meegekregen: ‘Niet klagen, maar handen uit de mouwen’: je kan en mag een mening hebben over zaken, maar doe er dan ook wat mee en maak het verschil. Daarnaast is het voor mij erg belangrijk de inwoner te vertegenwoordigen die hier, om welke reden dan ook, zelf niet toe in staat is. De verbinding met de inwoner staat voor mij centraal.”

Deze verbinding is ook terug te zien in haar werk: al jaren geeft Maaike les aan bovenbouwgroepen op de basisschool. “Kinderen iets leren waar zij de rest van hun leven wat aan hebben, is waar ik dagelijks veel plezier uithaal. Ook leer ik mijn leerlingen doorzetten: het is niet altijd makkelijk, maar grijp de kansen aan die je krijgt en zet je schouders eronder. Leerlingen voelen dat ik ze zie en in ze geloof. Dat creëert een goede band en groepsdynamiek.”

Haar wens voor de toekomst? “Verder bouwen aan een toekomstbestendige, energieke fractie. Menno heeft in zijn periode als fractievoorzitter goed de oppositiekoers van de VVD naar de voorgrond weten te brengen. Dit zal ik, naar eigen stijl en inzicht, continueren en daarnaast bouwen aan de fractie richting de verkiezingen van 2026. We hebben een leuke club met ontzettend veel expertise: dat koesteren en uitstralen!” Inhoudelijk zal de fractie zich blijven inzetten voor de lagere woonlasten, gezien daar momenteel de grootste uitdaging zit. Een college zonder VVD laat nu al zien dat de woonlasten in Harderwijk-Hierden stijgen.
 
Menno neemt bewust geen afscheid, want daar is het raadswerk nog veel te leuk voor. ‘In 2014 begon ik met de commissie Ruimte (nu: Stad en Omgeving) en ik ga weer terug naar waar ik begonnen ben. Daarbij focus ik me met name op ruimtelijke dossiers, bestemmingsplannen en stadsontwikkelingen. Daarnaast zal ik met de ervaring die ik heb opgedaan de fractie blijven ondersteunen binnen de andere onderwerpen.”

Maaike Dantzig nieuwe fractievoorzitter VVD Harderwijk Hierden 2024
Menno Doppenberg en Maaike Dantzig