Raad verwerpt voorstel voor PMD-containers bij supermarkten en wil over gaan op kilo-beprijzing

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk voert op 1 januari gewoon volgens plan een afvalstoffenheffing in, waarbij huishoudens - door minder of vaker hun grijze kliko aan de weg te zetten of hun vuilniszak in een ondergrondse container te gooien - invloed hebben op hoeveel ze daarvoor (extra) moeten betalen.

Voorstellen van Harderwijk Anders (HA) en CDA om het variabele tarief in de nieuwe afrekenmethode voor afvalstoffenheffing uit te stellen en om eerst bij supermarkten in alle acht stadswijken PMD-containers te plaatsen, waardoor inwoners plastic, blik en drinkkarton apart kunnen weggooien en zo minder restafval produceren, kregen alleen steun van de PvdA

Belangrijk argument van HA om de nieuwe afval-betaalmethodiek uit te stellen vormt het gegeven dat maar liefst zo’n 150 GFT-verzamelcontainers verspreid in de stad nog altijd moeten worden geplaatst. Volgens de huidige planning, bijgesteld door leveringsproblemen en overleg met bewoners waar ze moeten komen, kan dit pas eind april zijn geregeld. Tot die tijd kunnen vele honderden omwonenden hun afval niet goed scheiden.

Milieuwethouder Bert van Bijsteren had al beloofd dat al deze huishoudens totdat de containers zijn geplaatst worden gecompenseerd. Donderdagavond herhaalde hij zijn belofte. Tegelijkertijd ontraadde hij de raad om mee te gaan met HA en CDA die met hun amendement voor uitstel pleiten van invoering van het gedifferentieerde afvaltarief voor álle Harderwijkse en Hierdense huishoudens.

 “U vertelt niet het eerlijke verhaal”, reageerden de fractievoorzitters Menno Doppenberg van de VVD en Bert Holleman van Gemeentebelang op de voorstellen van HA-fractievoorzitter Henk Vermeer, die ook namens het CDA sprak. Doppenberg had al eerder betoogd dat het voor-scheiden van PMD meer gaat kosten, ondanks berekeningen van Vermeer die een ander beeld schetsten. Fractievoorzitter Mirjam Driest van de ChristenUnie vond het niet verantwoord om VANG (Van Afval Naar Grondstof) nog langer uit te stellen en stemde daarom tegen.

Ook D66, SGP en GroenLinks stemden het uitstel-voorstel weg. Daar stemde de PvdA-fractie wél voor. “Er is niet echt sprake geweest van een proefperiode”, motiveerde fractievoorzitter Wilco Bos, doelend op de afspraak om de Harderwijkers en Hierdenaren eerst te laten wennen aan de nieuwe afrekenmethode . De PvdA stemde wel tegen het voorscheidings-voorstel van HA en CDA, net als alle andere partijen.

Ze volgden daarmee het advies van wethouder Van Bijsteren die in het voorstel een beleidswijziging zag om door het instellen van een variabel tarief inwoners te stimuleren hun hoeveelheid afval te verminderen. Vermeer zag dat anders: “Het is een afwijking, maar juist aanvullend op het beleid. Wij geloven dat als mensen zelf zien hoeveel drankkartonnen, plastic en blikjes je uit huis haalt, ze des te eerder overgaan tot het verminderen van hun afvalstroom”.

Uiteindelijk gingen alle partijen wel mee in een motie om bovenop de 440.000 euro die de gemeente meebetaald om de stijging van de woonlasten - vooral veroorzaakt door de sterk gestegen kosten van afvalverwerking - te dempen voor haar inwoners, nóg eens een 165.000 euro mee te betalen. Door die extra gemeentelijke bijdrage komt de stijging van de woonlasten voor elk huishouden uit op niet meer dan ongeveer drie procent.

De Harderwijkse afvalsoap kreeg nog een venijnig staartje door een motie van D66, die met de steun van mede-indieners VVD, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en Gemeentebelang werd aangenomen. In deze motie worden B en W gevraagd om zo snel mogelijk met een uitwerking te komen van een afvalinzamelingssysteem gebaseerd op gewicht in plaats van per lediging van de grijze container. HA, PvdA en CDA stemden tegen, omdat ze denken dat het weliswaar eerlijker is, maar ook flink duurder uitpakt voor de inwoners van Harderwijk.

Het college krijgt voldoende voorbereidingstijd om de op 1 januari 2024 aflopende contracten met de afvalverwerker en inzamelaar aan te passen naar kilo-beprijzing. Wanneer die afrekenmethode daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk. Wel, dat daarmee al snel een einde lijkt te komen aan het systeem van betalen per lediging van de grijze containers, dat 1 januari nota bene nog van start moet gaan…

Lees ook:
VVD, CU, D66 en SGP maken geld vrij voor verlagen woonlasten
Nieuwe heffing voor afval ligt onder vuur
VVD uit scherpe kritiek op HA en CDA om vooraf plastic in te leveren
Harderwijk Anders en CDA maken zich grote zorgen over de invoering van het nieuwe afvalinzamelingssysteem