VVD uit scherpe kritiek op HA en CDA om vooraf plastic in te leveren

Door Harry Schipper – De Harderwijkse VVD-fractie heeft scherpe kritiek op Harderwijk Anders en CDA die – aan de vooravond van de gemeentelijke invoering van een nieuw afrekensysteem  voor huishoudelijk restafval – graag zien dat plastic afval in Harderwijk ook vooraf kan worden ingeleverd.

“Harderwijk Anders en CDA vertellen er niet eerlijk bij dat vooraf plastic inleveren tonnen kost en niet leidt tot lagere afvalkosten”, stelt VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg onomwonden

“Nascheiden is efficiënter en goedkoper. Ga maar na: alleen al het plaatsen van containers in de wijken om het plastic in te leveren kost al gauw twee ton. En dan komen daar ook nog eens structurele kosten bovenop, zoals het ophalen en legen ervan. Dat mis ik in het verhaal van Harderwijk Anders en CDA”, aldus Doppenberg.

Die partijen zien in het vooraf scheiden juist alleen maar voordelen. Vooral dat het leidt tot meer bewustwording en daarnaast ook dat plastic vooraf scheiden ertoe leidt dat er minder restafval resteert om in de grijze kliko weg te gooien. En dat zou inwoners een financieel voordeel opleveren, omdat dan de kliko minder vaak aan de weg gezet hoeft te worden.

Maar Doppenberg ziet dat duidelijk anders. Hij ergert zich eraan dat HA en CDA ‘het verhaal niet eerlijk brengen’: “Ze beweren de oplossing te hebben. Dat je goedkoper uit bent als je vooraf je plastic scheidt. Dat lijkt misschien zo, omdat je dan de kliko minder vaak aan de weg hoeft te zetten. Maar de uiteindelijke kosten voor het inzamelen van huisvuil worden daardoor duurder, omdat je een extra inzamelsysteem ervoor optuigt. Het is een extra plus, die alles nóg duurder maakt en uiteindelijk leidt tot een hogere afvalstoffenheffing. Kijk, dát vertellen ze er niet bij”.

De VVD-voorman denkt dat inwoners van Harderwijk en Hierden door beter hun restafval te scheiden zeker ook kunnen besparen op hun afvalkosten. “Er zit nog altijd teveel papier, karton, glas en gft in de grijze afvalbakken en plastic afvalzakken. Als mensen dat beter gaan scheiden, kan er nog veel gewonnen worden. Ik heb er vertrouwen in dat dit nieuwe systeem, zoals we dat nu gaan invoeren, goed gaat werken. Het is een gedegen voorstel. En dan gaan er nu opeens weer partijen zeggen, dat het anders moet. Hoeveel onduidelijkheid stuur je zo de wereld in?”