College wil een ‘zorgvuldig proces’ bij arbeidsmigrantenhuisvesting Harderwijkerweg

Door Petronella van het Goor - Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad vragen een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de huisvesting van arbeidsmigranten naast de ‘bollenrotonde’, bij de Harderwijkerweg. 

VDB Dienstverlening (een uitzendorganisatie voor arbeidsmigranten) wil daar graag huisvesting realiseren voor ongeveer 185 arbeidsmigranten.

Het gebouw krijgt twee vleugels van twee verdiepingen hoog, met een hoogte accent van vier bouwlagen. Onder het gebouw komt een half verdiepte parkeergarage.

Het gebied tussen de Harderwijkerweg, Groene Zoomweg, Meeboerserf en de Fokko Kortlanglaan heeft als bestemming ‘werklandschap’. Werklandschappen worden gekenmerkt door een mix tussen de functies werken, wonen, recreatie en natuur. De grond waarop het hotel waarschijnlijk komt is bestempeld als ‘bedrijf’, met een verwijzing naar een bedrijvenlijst.

Op die lijst staan onder meer hotels, pensions, conferentieoorden en congrescentra. Huisvesting voor arbeidsmigranten is daar aan gelijk te stellen, qua aard en omvang. Maar ook al staat het bestemmingsplan deze huisvesting toe, er wordt door het college toch gekozen voor een ‘zorgvuldig proces met buurt en raad’. Daarom wordt de raad eerst gevraagd om een ontwerp verklaring van geen bedenkingen. Die verklaring wordt, samen met de omgevingsvergunning en ruimtelijke onderbouwing, zes weken ter inzage gelegd. In die zes weken kunnen omwonenden of andere belanghebbenden zienswijzen indienen. De zienswijzen worden dan opnieuw aan de raad voorgelegd, pas daarna wordt de raad gevraagd om definitief te verklaren dat ze geen bedenkingen hebben.

Lees ook: 
Arbeidsmigranten mogen niet voordringen op reguliere woningzoekende
VVD Harderwijk-Hierden vraagt aandacht voor arbeidsmigrantenstroom en de gevolgen voor Harderwijk
Bekijk ook de video:
Motie huisvesting arbeidsmigranten