Buurt én politici: 'Niet nóg meer huizen in weilanden aan Hoge Varenweg'

Door Harry Schipper – De meeste Harderwijkse raadsfracties lijken in te stemmen met het compromis dat de gemeente heeft gemaakt voor de woningbouw achterop het erf van de familie Dooyeweerd aan de Hoge Varenweg in Hierden.
 

Tegelijk snappen de politici het verzet daartegen van meer dan zestig aan- en omwonenden. Die vrezen dat daarmee de weg openligt voor nog meer woningbouwaanvragen tegenover hun huizen, die nu nog uitkijken over een wijds en uitgestrekt weidegebied.

In de commissie Ruimte maakten de omwonenden de politiek duidelijk waar de schoen wringt. En waarom ze dus niet akkoord willen gaan met een door de gemeente gemaakte tekening hoe de extra woningen op het achtererf van de Hoge Varenweg 4 gesitueerd zouden kunnen worden. Daarbij komt één van de woningen een stuk over de perceelgrens, in een weiland van een ander (een zoon van Dooyeweerd).
 
De gemeente kwam daarmee om de impasse te doorbreken tussen de wens om woningen te mogen en de buurt die dat liever niet heeft. Maar na het afwijzen van twee eerdere tekeningen gaat ook dat compromis het niet worden, zo werd al snel duidelijk. De  buurt - zo’n 62 bewoners, verdeeld over 31 adressen – had Marlyn Lenselink van de Hoge Varenweg 1 als woordvoerder aangewezen. Zij voerde aan dat de omwonenden de interpretatie die de gemeente geeft aan het ‘achter’ de achter-rooilijn bouwen, te ver vinden gaan, als dat ook kan betekenen dat je in een ernaast gelegen perceel gaat bouwen.  
 
Dat bouwen achter de achter-rooilijn is één van de voorwaarden die beschreven wordt in de structuurvisie voor het Hierdense dorpsgebied. “Maar als je ‘achter de rooilijn ’zo interpreteert als de gemeente dat doet, kun je overal achter die rooilijn gaan bouwen en zo het hele gebied volbouwen”, vond woordvoerder Lenselink.
 
“Het gaat ons om het open houden van het weiland en het openhouden van het zicht”, maakte ze duidelijk. De buurt vreest precedentwerking. “Andere eigenaren van de weilanden willen ook wel bouwen en zeggen dan ‘Waarom Dooyeweerd wel en wij niet?’. Dan krijg je dus rechtsongelijkheid”.
 
“Onze zorg zit in de structuurvisie, die door de gemeenteraad is ondertekend, waarin staat dat je niet ernaast, maar erachter moet bouwen”, benadrukte Lenselink. Volgens wethouder Jeroen de Jong kan er in het weilandengebied alleen maar gebouwd worden als er al een woning staat. En dat is aan de Hoge Varenweg verder niet het geval, op huisnummer 4 na dan. Een garantie afgeven, dat er later niet alsnog meer woningen in de weilanden worden gebouwd, weigerde hij: “Dat is aan de raad, die moet dat duidelijk aangeven”.
 
Verschillende commissieleden kwam het voor dat in de structuurvisie duidelijker moet komen te staan wat er kan en mag. Ze gaven ook aan dat het compromis ondertussen verder mag worden uitgewerkt. Jan van Panhuis (SGP) wilde weten of er nog gewerkt kan worden aan nóg een voorstel, eentje waarbij de beoogde bebouwing wat  verder naar elkaar toe wordt geschoven en waarin beide partijen zich kunnen vinden, ‘zodat een juridisch spektakel kan worden voorkomen’. Wethouder de Jong leek dat vooralsnog niet van plan te zijn. Hij en de andere collegeleden vinden het voorliggende compromis ‘passend’.
 
Mevrouw Dooyeweerd had het laatste woord. Zij zei te hopen dat haar dochter en kleindochter bij haar mochten komen wonen en dus hoopte dat het bouwen van de woningen door mag gaan en ‘dat ik dat allemaal nog mee mag maken’.    

Lees ook:
Bouw vrijstaande woningen in buitengebied Hoge Varenweg 4 in Hierden binnenkort mogelijk
Fel Hierdens protest tegen ‘miniwijkje’ in open weidegebied
Nieuw bouwplan moet impasse Hoge Varenweg 4 in Hierden doorbreken