Nieuw bouwplan moet impasse Hoge Varenweg 4 in Hierden doorbreken

Door Harry Schipper – De gemeente heeft een eigen schetsplan gepresenteerd, nadat zo’n zestig Hierdenaren, waaronder vooral aanwonenden aan de Hoge Varenweg, deze zomer opnieuw te hoop liepen tegen een alternatief plan voor het bebouwen van een stuk weiland tegenover hun huizen.
 

De groep Hierdenaren maken bezwaar tegen geplande bouw van drie woningen naast de Hoge Varenweg 4, in ruil voor het slopen van oude eendenschuren aan de Parallelweg.

Een deel van de groep Hierdenaren was begin dit jaar al naar een commissievergadering in het Huis van de Stad gekomen om hun boosheid en ongenoegen te uiten over het voornemen van het gemeentebestuur om de bouw met een bestemmingsplanwijziging mogelijk te maken.

Het belangrijkste bezwaar van hen is dat ze niet akkoord gaan met het bouwen van de nieuwe woningen náást de bestaande hoofdwoning aan de Hoge Varenweg 4. Daar zou een ongewenste precedentwerking van uitgaan, zo vinden zij. Andere initiatiefnemers zouden ook bouwplannen kunnen indienen waarbij er niet nauw wordt gekeken of nieuwe woningen wel achter de hoofdwoning komen te staan.

Nieuwbouw áchter de hoofdwoning; dat was wel altijd het uitgangspunt van de zogeheten ‘rood voor rood-regeling’. Met deze regeling wil het gemeentebestuur een einde maken aan de verrommeling en ontsiering van het open Hierdense landschap door de veelheid aan oude schuren en stallen die er de afgelopen decennia zijn gebouwd.

De groep Hierdenaren vindt dat de eerder ingediende bouwplannen juist de kwaliteit van het landschap aantasten, in plaats van het verbeteren ervan. Ook vinden ze dat een nabijgelegen melkveebedrijf aan de Molenweg erdoor wordt gedupeerd. Door het verdwijnen van weilanden waarop zijn koeien grazen, komt het voortbestaan van deze boer in gevaar, zo vinden zij.

B en W van Harderwijk tonen zich gevoelig voor een aantal van deze argumenten. De initiatiefnemer van de bouwplannen gaf daarom zijn architect opdracht met een verbeterd plan te komen. Hij wil graag dat er familie van hem komt te wonen. Met dat laatste ‘kunnen de meeste omwonenden wel mee leven’, zo staat er in het eindverslag van de meer dan zestig inspraakreacties en het commentaar van de gemeente daarop. Toch vonden ze dat ook het verbeterde plan, dat hij afgelopen zomer presenteerde, te weinig tegemoet komt aan hun bezwaren.

Nu ligt er dus een nóg nieuwer plan op tafel. Dat is opmerkelijk genoeg opgesteld door een ambtenaar van de gemeente in een poging om uit de impasse te komen. Het gemeentebestuur hoopt ermee te voorkomen dat er een langdurige juridische strijd ontbrandt tussen de initiatiefnemer tot de bouw en de omwonenden. In het gemeentelijke compromisvoorstel wordt het aantal nieuw te bouwen huizen teruggebracht naar twee en zijn ze meer naar achteren, dus verder van de Hoge Varenweg af, gesitueerd. Ook zijn de erfgrenzen van het nieuwe boerenerf flink versmald.

Hoge Varenweg 4 Hierden inrichtingsplan gemeente Harderwijk

Bekijk ook: Fel Hierdens protest tegen ‘miniwijkje’ in open weidegebied.