Straatnamen krijgen namen van Harderwijkse en Hierdense sporters

Door Harry Schipper – De woonwijk moet in Harderwijk nog worden gebouwd, maar nu al is bekend dat de straten en pleintjes namen krijgen van bekende sporters die al minstens tien jaar dood zijn.

Harderwijkse en Hierdense sporters zoals wielrenner Fedor den Hertog, judoka Louw Iedema, VVOG-voetballers Jan van Bijsteren, Auke Boorsma en doelman Martin Dirksen krijgen voorrang op nationale sporthelden, maar ook op wereldberoemdheden als (autocoureurs) Steve McQueen en Ayrton Senna

De namen van de sporters zijn voorgedragen door flink wat inwoners uit Harderwijk en Hierden. Zij reageerden op een oproep van de gemeente om vooral namen van lokale sporters aan te dragen. Normaal bedenkt de Harderwijkse straatnamencommissie de straatnamen. Nu dus ook, maar ditmaal met inbreng van stads- en dorpsgenoten. De commissie had wel aanvullende eisen. Zo moest de voorgedragen sporter van onbesproken gedrag zijn, al minstens tien jaar zijn overleden en moet ook de familie van de overleden sporter toestemming geven.
Die laatste eis bezorgde de straatnamencommissie nogal eens een onmogelijk uitvoerbare klus, simpelweg omdat familieleden onbereikbaar of onvindbaar bleken. In die gevallen  werd er maar vanuit gegaan dat de familie het een eer zou vinden dat in deze gemeente straks een straatnaam is vernoemd naar hun overleden dierbare.

Op het lijstje met Harderwijkse en Hierdense sporters staat ook wielrenner Bas Mulder. Naar hem is ook een bocht in de beroemde en beruchte Alpe d’Huez genoemd.

Nederlandse sporters die wellicht op een straatnaambordje in Harderwijk komen te staan zijn onder andere Johannes Draaijer (wielrenner), schaatser Jaap Eden, judoka Anton Geesink, atlete Fanny Blankers-Koen, bokser Bep van Klaveren en schaker Max Euwe. Onder de buitenlandse sporters die zijn aangedragen zijn beroemdheden als de Amerikaanse honkbalspelers Ray  Chapman en Ted Williams en bokser Ed Sanders.

Er werden ook opvallend vaak sporters aangedragen die recent zijn overleden of nog in leven zijn, zoals tennisser André Agassi, Muhammad Ali alias Cassius Clay, Evert van Benthem en Marco van Basten. Ook Henk en Marianne Timmer staan op dat lijstje.

Of de straatnaambordjes met de namen van (onze) sporters nu in een nieuwe wijk in het Waterfront of in Harderweide komen te staan, is nog niet bekendgemaakt. Volgens raadslid Bert Holleman (Gemeentebelang) komen de sportnamen in de nieuwbouwwijk Weiburg.