Door Harry Schipper – Op het terrein van Sonnevanck wil de Zorggroep Noord-West Veluwe met een nieuw vier verdiepingen hoog gebouw het aantal zorgplekken en -woningen uitbreiden van 127 nu tot straks 190.
Het plan, dat nog niet bekend was bij de meeste personeelsleden en direct omwonenden, is bij de gemeente ingediend door het Nijkerkse architectenbureau FIER architecten. Naast de uitbreiding van het aantal zorgwoningen gaat het ook om zo’n 665 vierkante meter aan kantoorruimte. Het plan omvat deels ook de sloop van (eenlaags) oudere zorgwoningen, nabij de kapel op het terrein waar de nieuwbouw moet verrijzen.B en W van Harderwijk willen aan dit plan in principe meewerken, maar dan moet de Zorgroep wel voldoen aan flink wat voorwaarden, waaronder een nog goed te keuren landschappelijk inrichtingsplan
Adviseur vastgoed Ton Hoogendoorn van de Zorgroep Noordwest-Veluwe vertelt over het plan: ”De Zorggroep werkt al bijna twintig jaar stap voor stap aan betere huisvesting voor onze cliënten op Sonnevanck. In de afgelopen jaren zijn diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd. De huidige opgave betreft de vernieuwing van de oudbouw uit de jaren zeventig en de tijdelijke huisvesting uit het begin van deze eeuw”.
“We streven naar een compacter terrein, waarbij we circa 120 tot 130 cliëntplaatsen – die nu nog verspreid liggen – onderbrengen in gestapelde nieuwbouw. Deze zal verrijzen op de locatie van de bestaande oudbouw en een bouwhoogte hebben van drie tot vier lagen. Het totale aantal cliënten dat we op Sonnevanck verzorgen, blijft daarbij nagenoeg gelijk. Door deze herontwikkeling kunnen we ons terugtrekken op een kleiner deel van het in totaal 35 hectare grote terrein”.
“We zijn verheugd dat de gemeente ons initiatief steunt”, laat Hoogendoorn weten. “Er ligt echter nog een lange weg voor ons voordat we onze plannen daadwerkelijk kunnen realiseren. Dit begint bij het aanpakken van de stikstofproblematiek en een goede landschappelijke inpassing. Natuurlijk willen we, zodra onze eerste ontwerpen meer vorm krijgen, ook de omwonenden betrekken bij onze ideeën. We zijn dan ook van plan om dit najaar een bijeenkomst te organiseren.”
De komende tijd hebben FIER architecten en de Zorggroep zeker tijd nodig om te voldoen aan de randvoorwaarden die de gemeente stelt aan het bouwplan. Sonnevanck ligt middenin de Harderwijkse bossen ofwel Natura 2000-gebied. Deskundigen verwachten daarom bijvoorbeeld dat het plan stuit op (landelijke) eisen voor wat betreft stikstofdepositie. Participatie, dus het meedenken door omwonenden, is ook een gemeentelijke voorwaarde.
Gemeentelijke medewerking is verder essentieel, omdat de huidige bestemmingsplannen waarbinnen het nieuwe gebouw komt te liggen, bouw tot maximaal 4,5 meter hoog toestaat en dus niet twaalf meter. En ook het maximale oppervlak aan bebouwing mag niet veel meer toenemen. Ook mag er zo min mogelijk groen, zoals bomen, wijken voor de nieuwbouw. Als dat niet lukt moet er op z’n minst groen worden gecompenseerd. Binnen de gemeente heerst de opvatting dat groen belangrijk is: “Juist voor een kwetsbare doelgroep in de zorg, is een groene directe omgeving van belang en moeten er eerder extra bomen geplant worden tussen de bebouwing op het terrein”, zo stellen deskundigen van de gemeente die zich eerder dit jaar al over het plan hebben gebogen. Al is er ook een groep die juist toejuicht dat er woningen voor ouderen bij komen, juist ook ‘zorggerichte woningen’, ‘omdat daaraan behoefte is’.
De gemeente wil ook dat er aandacht is voor bosbrandgevaar, relevant omdat heel Sonnevanck middenin het bos ligt. Dat vormt niet alleen een groter risico dan elders, maar ook omdat zo’n brand meteen grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid van mensen, zeker mensen die zorgbehoevend zijn. Daarom moeten er volgens de gemeente op het terrein voorzieningen komen, zodat iedereen daar een grote bosbrand kan doorstaan.