Door Harry Schipper – De geplande woonwijk op het voormalige defensieterrein Kranenburg Noord wordt sowieso autoluw, maar het kan zó maar eens ook de eerste wijk in Harderwijk zijn, waar straks alleen elektrische auto’s en bestelbusjes mogen rondrijden.
Afgelopen week zijn tijdens een informatiebijeenkomst de Harderwijkse gemeenteraadsleden door woonwethouder Edwin Enklaar en zijn adviseurs bijgepraat over de voortgang van de ontwikkeling van de beoogde woonwijk. De bouwwerkzaamheden beginnen zodra volgend jaar zomer de laatste asielzoekers hun centrum hebben verlaten, is nog steeds het plan.Onduidelijke landelijke stikstofregelgeving dwingt de gemeentelijke plannenmakers om met vergaande oplossingen te komen om uiteindelijk tóch de geplande bouw van zo’n vijfhonderd woningen op Kranenburg Noord voor elkaar te krijgen
Zoals elke realisatie van een woonwijk in Nederland tegen stikstofregels aanloopt, wordt ook de grootschalige planontwikkeling als Kranenburg hierdoor geplaagd. En misschien wel veel meer dan ander bouwprojecten, want Kranenburg ligt wel érg dicht bij de Veluwse bossen, die vlak achter de snelweg A28 liggen. Die bossen vallen onder de noemer Natura 2000-gebied en daarvoor zijn de stikstofregels extra streng.
Die regels zijn zó streng, dat er na ook voltooiing van de woningbouw nergens in de wijk meer stikstof mag worden uitgestoten dan er nu al gebeurd. ‘Project Kranenburg’ is daarmee nog geen hoofdpijndossier, maar daagt het Harderwijkse team van stedenbouwkundigen en andere deskundigen wel uit tot het ontwikkelen van creatieve concepten en scenario’s.
Vier scenario’s zijn er al ontwikkeld, vertelt wethouder Enklaar. “Het meest realistische is: stoppen met ontwikkelen. Maar daar gaat deze wethouder niet voor staan. Er heerst een woningcrisis. We moeten meer woningen bouwen voor al die woningzoekenden”.
Een scenario waarbij extern wordt gesaldeerd bleek onhaalbaar. “Je moet dan als gemeente van elders stikstofrechten opkopen, maar die zijn héél duur en zouden de gemeente teveel geld kosten. Nog los van de vraag waar je ze vandaan haalt en of ze überhaupt nog te vinden zijn”.
“Een derde scenario is om de woningbouw op te knippen in meerdere bouwfases. Elke keer een beetje dus. Maar dat is een scenario waarvan onze juristen zeggen dat het juridisch onhoudbaar is. De rechter zal hierin niet meegaan met ons”.
Enklaar ziet wél kansen voor een vierde scenario: het concept ‘emissieloos wonen’. Lijkt, want nergens in Nederland is hiervan al een voorbeeld te vinden. “Dus of het haalbaar is, moet nog maar blijken. Het idee is dat Kranenburg Noord een woonwijk wordt die in de gebruiksfase geen stikstofemissie heeft. Dat vraagt om ingrijpende besluiten. Bijvoorbeeld een wijk ontwikkelen zonder verkeer. Of met enkel elektrische auto’s. We willen hiervoor een pilot met eerst maar eens 24 woningen ontwikkelen”. Enklaar hekelt de ‘brakke regelgeving in Den Haag, waarin over stikstof geen keuzes worden gemaakt’. Hij wil daarom zo niet afwachten waarmee Den Haag ooit nog komt, maar neemt het heft zelf in handen. Als deze kleinschalige ‘proof of concept’ slaagt, kán dit de weg zijn om ook de verdere invulling van Kranenburg Noord volgens hetzelfde concept uit te voeren.
Volgens de wethouder was het sowieso al de bedoeling dat Kranenburg Noord een autoluwe wijk wordt. “Met parkeerhubs rond de wijk. Dat zijn ook maatregelen die we niet leuk vinden, maar die noodzakelijk zijn om de stikstofdepositie omlaag te krijgen. Daarvoor moeten we vergaande oplossingen aftasten. Daar wordt nu dus al stevig over nagedacht”.
Enklaar benadrukt dat er nu nog geen besluiten zijn genomen. “We komen als college van B en W na de zomer met een besluit dat we dan eerst nog aan de raad voorleggen”.