Sluwe oplossingen voor verkeers- en parkeeroverlast bij Crescentpark Harderwijk

Door Harry Schipper - Extra bewegwijzeringsborden langs de Groene Zoomweg die bezoekers van het Crescentpark verwijzen naar de parkeerplaats aan het nabijgelegen Biezenplein in Harderwijk.

Dat is de eerste van een serie maatregelen die de gemeente Harderwijk heeft genomen om iets te doen aan de verkeers- en parkeeroverlast die vooral bewoners aan de Tubadreef ondervinden van de grote aantallen bezoekers die bij mooi weer met de auto naar het Crescentpark komen

In opdracht van de gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf de routeverwijzing naar het Crescentpark in Google Maps aangepast, zodat bezoekers met routenavigatie niet langer uitkomen bij de Tubadreef, maar op de parkeerplaats Biezenplein.

Het college van B en W antwoordt dit op vragen van de gemeenteraadsfracties van CDA, ChristenUnie en D66, nadat Harderwijkse Zaken had bericht over de verkeerschaos en parkeeroverlast. Omwonenden aan het park vertelden ons enkele weken geleden dat als het weer ook maar even meezit de parkbezoekers met hun auto’s rondrijden in de drukke en overvolle straten waar ook kinderen op straat spelen en regelmatig een ambulance door moet zien te komen als er weer eens iemand op het populaire Pump Track in het park geblesseerd is geraakt.

De politieke fracties vernamen zelf dat er op drukke momenten ook schade aan geparkeerde auto’s is ontstaan. Op hun vraag of er ook op foutparkeren wordt gehandhaafd, antwoorden B en W dat het Team Stadstoezicht al dagelijks surveilleert op en om de Tubadreef. Bij mooi weer zelfs meerdere keren per dag.

De gemeentebestuurders kondigen aan dat de bewegwijzering langs de Bloemendreef nog verder wordt verbeterd. Omdat bewegwijzering maar een relatief beperkt effect heeft op bezoekers die plaatselijk bekend zijn, broeden ambtenaren nog op andere oplossingen om de parkeerdruk beter in de omgeving van het Crescentpark te spreiden.

Dat doen ze samen met bewoners van de Tubadreef. “We hechten er veel waarde aan dat de maatregelen in samenspraak  met bewoners worden uitgekozen en alleen bij voldoende draagvlak worden ingevoerd”, zo laten B en W weten. Zo wordt overwogen om eenrichtingsverkeer in te voeren op het noordelijk deel van de Tubadreef. Bezoekers vinden dan eerder een plek aan de zuidzijde. Een optie is ook om aan de noordzijde van de Tubadreef een parkeerverbod in te stellen, al heeft dat wel tot nadeel dat bewoners niet meer langs de berm van de Tubadreef-noordzijde mogen parkeren.

In de toekomst komt er nog een parkeerterrein met vijftig parkeerplekken in Harderweide. De aanleg hiervan duurt nog wel een paar jaar: Harderweide moet eerst nog bouwrijp gemaakt worden. Dat gebeurt verderop dit jaar. Daar een tijdelijk parkeerterrein is volgens B en W niet mogelijk omdat dit vanwege de vele bouwwerkzaamheden niet veilig genoeg is.

Wel ziet het gemeentebestuur kansen om tegelijk met het volgend jaar geplande groot onderhoud aan de Drielandendreef extra parkeerplekken te creëren.

Door al deze maatregelen zal de parkeerdruk in de omgeving van het Crescentpark beter gespreid worden en minder geconcentreerd zijn in de woonstraten, waar de bewoners nu nog zoveel overlast ervaren, zo verwacht het college van B en W.


Drielanden Harderwijk
(Foto Dick van Ginkel)