PvdA en D66 eisen antwoorden B en W via ‘zware middel’ van interpellatiedebat

Door Harry Schipper – De fractievoorzitters van PvdA en D66, Wilco Bos en Martijn Pijnenburg, hebben voor de aankomende raadsvergadering - deze donderdagavond - een interpellatiedebat aangevraagd.

Het is voor het eerst in zeker tien jaar dat het relatief zware middel van een interpellatiedebat in de Harderwijkse gemeenteraad wordt ingezet om het B en W te dwingen om nu snel en minder vaag met antwoorden te komen over hoe vaak ze de kostendelersnorm wel of niet opleggen in huishoudens met jongeren tussen de 21 en 27 jaar oud.

Bos en Pijnenburg kwamen tot de aanvraag van een interpellatiedebat nadat ze al meer dan eens vragen hadden gesteld over de kwestie van de kostendelersnorm. Zo stelden ze op 2 november vorig jaar al schriftelijke vragen over de aantallen en over de uitvoering van een eerder al door de gemeenteraad aangenomen motie over de kostendelersnorm.

De raad wil namelijk dat er in Harderwijk door de gemeente zo soepel mogelijk, maar in elk geval minder strikt dan voorheen wordt omgesprongen met de landelijk wetgeving die erin voorziet dat huishoudens met meerderjarige jongeren een lagere bijstandsuitkering ontvangen. Die regel is ingesteld vanuit de gedachte dat zulke jongeren zelf geld (kunnen) verdienen en dat (deels) inzetten voor het hele gezin om van rond te komen. Gemeenten mogen namelijk in bepaalde - lees: schrijnende - gevallen afwijken van de landelijke regels hierover.

In de ogen van D66 en PvdA kwam het college van B en W tot een onvolledige beantwoording van hun vragen. Ze dienden opnieuw en specifieker vragen in. De brief met antwoorden van B en W  daarop kwam op 1 februari, maar ook daarin stonden niet de antwoorden op de gestelde vragen.

“Zelfs een toelichting waarom het college geen antwoord wenste te geven ontbrak”, klinken de fractievoorzitters verontwaardigd. “Onze inziens gaat dit in tegen het recht op een goede en tijdige informatievoorziening, dat voor de gemeenteraad is vastgelegd in zowel de Gemeentewet als de Verordening van de gemeenteraad van Harderwijk”. De twee fracties ‘zien zich daarom genoodzaakt om het college hierover donderdag ter verantwoording te roepen in een interpellatiedebat. Zo hopen ze alsnog de gevraagde antwoorden te krijgen. En meteen ook duidelijkheid te krijgen waarom ze geen, of geen heldere antwoorden kregen.

Pijnenburg en Bos willen nu binnen twee weken antwoorden op de eerder gestelde vragen. En ook op de vraag waarom ze die antwoorden niet eerder gaven. De kans dat een meerderheid van de raad de aanvraag voor het interpellatiedebat afwijst, schat Wilco Bos laag in. “Enkele partijen hebben al aangegeven het niet te zullen blokkeren. In de Harderwijkse gemeenteraad is er trouwens een soort van gentlemans agreement dat wanneer twee partijen zoiets aanvragen niemand dat tegenhoudt”.

“Dat zou in dit geval ook raar zijn”, vervolgt De PvdA-voorman, “omdat de raad eerder al eens een motie heeft aangenomen waarin het college van B en W wordt opgeroepen om sneller en beter te antwoorden op vragen die vanuit de raad komen. De afgelopen jaren is het vaker voorgekomen dat de informatievoorziening vanuit het college bedroevends was; we kregen nauwelijks antwoorden of ze waren onvolledig. Dat moet wat ons betreft echt anders!”

Pvda Harderwijk
D66