Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 31

Gemeentepagina week 31 – 3 augustus 2016

Werkzaamheden Boulevardgebied Harderwijk

De komende jaren krijgt Harderwijk weer een echte Boulevard aan het water. Zo komt op de locatie van de oude jachthaven ‘Haven van Harderwijk’ en de parkeerterreinen de nieuwe Stadshaven met aan weerszijden een wandelpromenade. Na de bouwvak starten de werkzaamheden weer in het Boulevardgebied om dit te realiseren.

Boulevard Harderwijk
 
Damwanden plaatsen
Vanaf 12 augustus plaatst aannemer Boskalis de damwanden langs een deel van de kade in de Vissershaven (zijde Havendam – zie 1). De Vissershaven blijft tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bereikbaar, maar vaarverkeer kan hinder ondervinden van werkschepen of een tijdelijke stremming. Deze werkzaamheden duren tot medio oktober 2016.
 
Bruggen bouwen
Vanaf 14 november start aannemer Mobilis met de aanleg van de twee beweegbare bruggen, die de nieuwe Strandboulevard verbinden met het Dolfinariumterrein en het toekomstige gebied ‘Kop van de Stadswerven’ (zie 2). Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de Vissershaven afgesloten door middel van een tijdelijke dam. Vanaf 1 april 2017 is de Vissershaven weer toegankelijk voor al het vaarverkeer. De werkzaamheden aan de bruggen duren tot begin mei 2017.
 
Archeologisch onderzoek
In de maanden oktober en november vindt er archeologisch onderzoek plaats ter hoogte van de Vischpoort (zie 3). Vervolgens start de aannemer met de plaatsing van de damwanden voor de brughoofden tussen de Vischpoort en het Dolfinarium. Naar verwachting vindt het plaatsen van de damwanden plaats in december 2016 en januari 2017. Wanneer de overige damwanden in het Boulevardgebied gerealiseerd worden, is nog onderwerp van gesprek.  
 
Overlast onvermijdelijk
Bij de uitvoering van de bouwwerkzaamheden treffen we zo veel mogelijk maatregelen om het gebied bereikbaar, toegankelijk en veilig te houden. Helaas is het bij de uitvoering van de bovenstaande werkzaamheden niet mogelijk tril- en geluidsoverlast te voorkomen.
 
Wij staan u graag te woord
Heeft u vragen over (de uitvoering van) het project Waterfront, in het bijzonder over de werkzaamheden in het Boulevardgebied? Neem contact op met het projectbureau Waterfront, tel. 0341 743 840 of kijk op www.waterfrontharderwijk.nl voor meer informatie. Wonen in Waterfront 

Harderwijk wil attractieve en gastvrije havens

De komende jaren ondergaan de havens in het centrum van Harderwijk een ingrijpende verandering. Daarvoor is de Havenvisie Harderwijk 2016 vastgesteld.
 
Door de realisatie van het project Waterfront verandert het gebruik van de Vissershaven en Lelyhaven. Ook worden drie nieuwe havens aangelegd: Stadshaven, Strandhaven en Waterstadhaven. Met de havenvisie willen wij het gebruik en beheer van bestaande en nieuwe havens in Harderwijk verbeteren. Het doel is het vergroten en versterken van de economische en toeristische aantrekkingskracht van Harderwijk. Daarbij richt de gemeente zich op passanten, toeristische bezoekers in bijvoorbeeld de sector fiets-vaarvakanties en rondvaarten.
 
De havens in Harderwijk hebben afhankelijk van het (beoogde) gebruik elk hun eigen karakter. Bepaalde kades kunnen door meerdere doelgroepen worden gebruikt, het zogenoemde dubbelgebruik. Denk bijvoorbeeld aan wisselend gebruik in de zomer- en winterperiode, waardoor bepaalde gebieden het hele jaar door attractief blijven of aan de mogelijkheid om in te spelen op marktontwikkelingen. Aandachtspunt zijn de openbare kades langs de woongebieden. Primair zijn deze kades bedoeld voor bewoners. De zuidelijke kades van de wooneilanden kunnen bij uitzondering gebruikt worden door andere doelgroepen.
 
Na overleg met omwonenden wordt de Stadshaven in het geheel aangemerkt als passantenhaven. Hierdoor wordt het Boulevardgebied aantrekkelijker en levendiger. In de Vissershaven, Strandhaven en Lelyhaven worden in beperkte mate ruimtes gereserveerd voor vaste ligplaatsen. Om de aantrekkelijkheid van de havengebieden verder te vergroten wordt de verbinding tussen het woongebied Noordereiland en woongebied De Bakens vaarbaar gemaakt voor sloepen en vergelijkbare vaartuigen. Dit is besloten na overleg met de betrokken partijen in het Waterfront. Bij de uitwerking van het woongebied De Stadswerven kijken wij ook naar de haalbaarheid van een doorvaarbare gracht.
        
Door de komst van de nieuwe havens krijgt het huidige havenkantoor een decentrale ligging. Om waterrecreant gastvrij in de havens te ontvangen is het wenselijk dat de ‘gastheer’ en de sanitaire voorzieningen, al dan niet gecombineerd, op goed bereikbare en zichtbare locatie(s) in het havengebied zitten. In de Havenvisie is aangegeven welke locaties hiervoor in aanmerking kunnen komen. Dit wordt nu verder uitgewerkt. Meer informatie: www.harderwijk.nl/havenvisie

Raadsinformatie

De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over verminderde instroom asielzoekers. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Controle hondenbelasting

Voor elke hond die in Harderwijk gehouden wordt, moet hondenbelasting worden betaald. Uitzonderingen op deze regel zijn onder andere de blindengeleidehond en de gehandicaptenhond. De controleurs bellen bij de betreffende adressen aan en vullen een aangiftebiljet in als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald. De controleurs van de gemeente kunnen zich legitimeren. Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag. Het tarief bedraagt dit jaar € 57,10 per hond per jaar.
 
Elke hondenbezitter is verplicht aangifte te doen van zijn of haar hond. Heeft u één of meerdere honden en is daarvan nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u dit alsnog doen via www.harderwijk.nl/hondenbelasting. U kunt hier uw hond aanmelden. U kunt ook telefonisch een aangiftebiljet aanvragen via tel. 0341 411 911. Vergeet niet door te geven als het aantal honden wijzigt, de belastingplicht wordt daardoor immers hoger of lager. 

Geldige code 95 op rijbewijs C-categorieën

Bent u beroepschauffeur?
Let op dat u vanaf 10 september een geldige code 95 op uw rijbewijs heeft staan voor de C-categorieën. Voor het verkrijgen van deze code 95 is het noodzakelijk dat  u 35 uur nascholing volgt, waarvan minimaal 7 uur praktijk. Informatie: www.cbr.nl/nascholingcd.pp. www.jobtrans.nl

Voorbereiding bouw AZC

Voor de realisatie van het tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC) op het voormalige kazerneterrein Kranenburg-Noord in Harderwijk vinden de komende weken verschillende werkzaamheden plaats. Ook zijn alle benodigde vergunningen verleend aan het COA.
 
Bezwaar vergunning
Met het verlenen van de omgevingsvergunning voor de bouw van gebouwen, waaronder de woonunits, is het COA gestart met de bouw van onder andere de woonunits op het terrein. Als u meent door het besluit van het college rechtstreeks benadeeld te zijn, dan kunt u tot zes weken na het verlenen van de vergunning (tot 31 augustus) bezwaar aantekenen bij het college van B&W. Bij de verleende vergunningen op www.harderwijk.nl/officielepublicaties (week 29) staat vermeld hoe u dit kunt doen.
 
Werkzaamheden

De werkzaamheden op het voormalige kazerneterrein zijn in volle gang. Naar verwachting kunnen de eerste woonunits vanaf 15 augustus worden aangesloten op de infrastructuur (gas, water en elektra). Vervolgens kan het COA starten met de inrichting van de eerste woonunits, terwijl de aannemer de overige woonunits realiseert. Begin september bepaalt het COA in overleg met de gemeente wanneer de eerste asielzoekers definitief instromen.
 
Bouwhinder
Om het AZC Harderwijk in september te kunnen openen, maakt de aannemer lange werkdagen (van 7.00 tot 19.00 uur) en werkt met meerdere ploegen tegelijkertijd om het werk te versnellen. Ook wordt in de bouwvak doorgewerkt. Helaas is bouwhinder onvermijdelijk. Het COA vraagt uw begrip daarvoor. Samen met de aannemer doet het COA haar uiterste best om dit tot een minimum te beperken. Heeft u vragen of klachten over de werkzaamheden? Neem dan contact op met Remko Podt via [email protected]. 

Speeltoestellen vervangen

Vorige week zijn de speeltoestellen op de Randweg vervangen. Op 7 juni is in samenwerking met Buurtvereniging Veldkamp en de Willem Alexander school een inloopmiddag georganiseerd, waarbij buurtkinderen konden stemmen op verschillende ontwerpen. Er was een grote opkomst (circa 50) en veel kinderen hebben gestemd.

Speeltoestellen Rabbistraat Harderwijk binnenstad
 
Onlangs is de speelplaats aan de Rabbistraat vernieuwd. Op 19 augustus worden de speeltoestellen op de E. den Herderstraat vervangen. Hiervoor was een inloopmiddag georganiseerd op woensdagmiddag 15 juni. En na de zomervakantie worden nog nieuwe toestellen aan de Slauwerhoffstraat geplaatst.
 
Eendekamp en Bokkekamp
Ook de speeltoestellen aan de Eendekamp en de Bokkekamp worden vernieuwd. Eind augustus wordt voor deze plekken een inloopuur georganiseerd waarbij de kinderen mogen kiezen. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 13-7-2016 Bruggestraat 11: wijzigen voorgevel
  • 13-7-2016 boulevard gebied: kappen 72 houtopstanden
  • 13-7-2016 Hoge Varen kavel 51: woning
  • 12-7-2016 Sonnevancklaan 9: schuurtje (legalisatie)
  • 14-7-2016 Gerbrandylaan 1: verhogen nok
  • 18-7-2016 Blokhuis 13: wijzigen 2 kozijnen in rijksmonument
  • 19-7-2016 Flevoweg 2: reclame
  • 19-7-2016 Nobelstraat 31: interne verbouwing pand
  • 20-7-2016 zuiderbreedte: oprichten bedrijfspand en plaatsen reclame
  • 22-7-2016 Watersportboulevard fase 1: 34 appartementen
  • 21-7-2016 Havendam 56: intern verbouwen stadhuis
  • 25-7-2016 Muidenpad 9: aanpassen dakkapel (legalisatie)
  • 25-7-2016 Korhoenlaan 1-54: kappen 4 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 18-7-2016 Slingerlaantje 6: vervangen kozijn
  • 18-7-2016 Bruggestraat 9: vernieuwen achtergevel en indeling
  • 21-7-2016 Van Speyklaan 310: dakkapel (voorzijde)
  • 21-7-2016 Nassaulaan 3: schutting
  • 21-7-2016 Lorentzstraat 35: wijzigen twee gevels en plaatsen reclame
  • 21-7-2016 Anne Franklaan 21: dakkapellen
  • 21-7-2016 Anne Franklaan 23: dakkapellen
  • 25-7-2016 Lage Enkweg 17-19: kappen 9 bomen
  • 25-7-2016 Straat Van Sevenhuysen 4: herinrichten stadstuin in strijd regels ro
  • 28-7-2016 Selhorstweg 2: dakkapel
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015
De gemeenteraad heeft op 7 juli het bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015 ongewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een ondergeschikte herziening van het bestemmingsplan Drielanden-West 1e fase 2015. Vooruitlopend op de ontwikkeling en bouw van de wijk Harderweide zijn enkele bestaande groenstructuren versterkt met de aanleg van nieuwe houtwallen. De manier waarop deze houtwallen zijn gerealiseerd wijkt deels af van de begrenzing zoals die is opgenomen in het bestemmingsplan en sluit voor wat betreft de houtwallen ook niet meer aan op de stedenbouwkundige opzet van het plan. Met de voorliggende herziening worden belemmeringen voor de vergunningverlening voor de eerste fase van Harderweide weggenomen.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 4 augustus gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00170-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00170-/NL.IMRO.0243.BP00170-0002) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
Wijzigingsplan Buitengebied–Zuiderzeestraatweg 64
Met gebruikmaking van de in het bestemmingsplan Buitengebied 2014 opgenomen wijzigingsbevoegdheid maakt het ontwerpwijzigingsplan het gebruik van het perceel mogelijk voor de opslag van materialen, apparatuur, werktuigen en zandopslag ten behoeve van een kleinschalig bedrijf welke zich bezig houdt met werkzaamheden op het gebied van tuinaanleg, klein grondverzet, beschoeiingen, boomverwijdering, bestratingen en zwembadaanleg.
 
Het ontwerpwijzigingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 64 ligt met ingang van 4 augustus 6 weken voor belanghebbenden ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis.
Tijdens de inzage termijn kunnen belanghebbenden tegen dit plan schriftelijk of digitaal hun zienswijzen kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00173-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl  (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00173-/NL.IMRO.0243.WP00173-0002) of op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Zakelijke beschrijving:
Een zakelijke beschrijving van de inhoud van de met initiatiefnemer gesloten overeenkomst planschade en ruimtelijke kwaliteitsverbetering ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomst en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
  • 06-07-2016: Harderwijkse Molen Stichting, Havendijk 9, 3846 AC in Harderwijk, voor het uitbreiden van een monumentale molen
  • 19-07-2016: Tapas Harderwijk B.V., Hoogstraat 49, 3841 BR in Harderwijk, voor het overnemen van het restaurant door La Cubanita Harderwijk
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het sloop/asbest ontvangen:
  • 30-06-2016: Bouw & Infra Park, Ceintuurbaan 2, 3847 LG in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van gebouw 100
  • 30-06-2016: Oostermheenweg en Kleine Mheenweg in Hierden, voor het verwijderen van losse asbestdelen op het maaiveld
  • 07-07-2016: Zuiderzeestraatweg 55, 3849 AB in Hierden, voor het saneren van asbesthoudende golfplaten en het slopen van de schuur en de hooiberg
  • 13-07-2016: Glindweg 20, 3849 MC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit de woning en garage
  • 14-07-2016: Havendam 56, 3841 AA in Harderwijk, voor het saneren van asbesthoudende materialen (in o.a. de kelder en liftconstructie)
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Bekendmakingen ruimtelijke plannen
Het volgende ruimtelijke plan zijn onlangs gepubliceerd:
  • Ontwerpomgevingsvergunning Zuiderzeestraatweg 42  (6/7)
  • ­Ontwerpomgevingsvergunning Fokko Kortlanglaan 83 (13/7)
  • ­Ontwerpwijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost (13/7)
  • ­Verklaring van geen bedenkingen Boekhorstlaan (20/7)
De bekendmakingen kunt u inzien op de website www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens kiezen voor de wijk. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411 911.
 
 
Vestiging voorkeursrecht Drielanden-West
Burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk maken op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 26 juli 2016 op grond van het bepaalde in artikel 6 van de Wvg, hebben besloten om voorlopig gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. De gronden zijn gelegen in het gebied dat plaatselijk bekend is als “Drielanden-West”. Het besluit is in werking getreden op 28 juli 2016 (één dag na publicatie in de Nederlandse Staatscourant).
 
Ter inzage
Het besluit van burgemeester en wethouders ligt samen met het voorstel aan de gemeenteraad en verdere bijbehorende bijlagen, bevattende een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte van elk van de in de aanwijzing opgenomen percelen, evenals de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten en een kaart met daarop de aan de percelen toegedachte bestemming en overige relevante gegevens, met ingang van 28 juli tijdens kantooruren ter inzage bij het stadhuis te Harderwijk.
 
Gevolgen
De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Harderwijk te koop moet aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.
 
Rechtsbescherming
Binnen drie maanden dient de gemeenteraad de aanwijzing van de gronden te bestendigen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzingen van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de gelegenheid gesteld om op uiterlijk 24 augustus 2016 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen. De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente Harderwijk, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk.
 
Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Nederlandse Staatscourant, bij de burgemeester en wethouders van Harderwijk tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Harderwijk, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk.
 
 
Verwijderen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Bunschotenpad 2
De gemeente heeft besloten om de vorig jaar ingestelde extra algemene gehandicaptenparkeerplaats (gpp) in de Bunschotenmeen nabij het adres Bunschotenpad 2 op te heffen en te verwijderen vanwege verhuizing van de reguliere gebruiker. Daardoor is deze gpp niet langer noodzakelijk.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het domein Ruimte, tel. 411 911.