Kleermaker komt bij van eerste EK Darts: “Na de wedstrijd had ik 345 ongelezen berichten”

Door Maarten Westerduin - Stunten tegen de Europees Kampioen om in de wedstrijd daarna met opgeheven hoofd ten onder te gaan. Zelf heeft Martijn Kleermaker gemengde gevoelens over zijn eerste TV-optreden als darter.

Toch ziet de Hierdenaar een dag na zijn uitschakeling ook in dat dit een resultaat met perspectief is: “Het gaat zo lekker dat ik nu al een beetje aan mijn doelen kan schaven.”

Daar stond ‘ie dan, voor de camera’s van RTL7.  Nog geen 24 uur eerder had Martijn Kleermaker voor een van de grote verrassingen van het toernooi gezorgd door titelverdediger Rob Cross in de eerste ronde uit te schakelen. De Brit, ook al wereldkampioen in 2018, is een van de grote namen in de dartswereld.  Dit jaar laat hij nog maar flarden van zijn klasse zien, maar dat maakte de prestatie niet minder spectaculair.  Eigenlijk was Kleermakers eerste EK hiermee al geslaagd.
 
Toch stond Kleermaker na afloop van de verloren wedstrijd tegen Devon Petersen met de pest zijn zijn lijf.
The Dutch Giant was het duel misschien wel nog sterker van start gegaan.  Zonder moeite gooide hij zich naar een 1-4 voorsprong. Maar na de eerste pauze in de wedstrijd zakte het niveau van de 29-jarige Kleermaker weg. De ervaren Petersen pakte de kans om terug te komen met beide handen aan. Met vijf gewonnen legs op rij kwam hij op een voorsprong die hij niet meer uit handen zou geven: 9-8. “Vijf sets op rij verliezen: zo onnodig! Op dit niveau mag dat gewoon niet”, klonk Kleermakers oordeel tegenover RTL. “ Hartstikke leuk dat je even wint van Rob, maar daar heb je vandaag helemaal niks aan!”
 
Het is de analyse van man die al jaren bezig is om zichzelf te verbeteren. 
Een opvallend talent is hij nooit geweest.  Dik tien jaar geleden gooide Kleermaker alleen op kermistoernooitjes in Harderwijk en omstreken.  Later maakte hij de stap naar de lagere regionale competities en flink wat jaar later op het podium van een EK darts in Duitsland.  Langzaam, steentje voor steentje, bouwde Kleermaker een carrière op. Ook nu zijn doel om met de grote jongens mee te doen dit jaar eindelijk bereikt is en iedereen dat hij het eerste jaar prima meedraait, is hij er op gebrand om nog beter te worden.
 
Inmiddels is Kleermaker weer thuis in Harderwijk en het is nog altijd de teleurstelling die overheerst. “Ik zie het nog steeds als een gemiste kans.  Het is in het middenstuk van de wedstrijd fout gegaan.  Daar zak ik helemaal weg en gooi ik mijn spel gewoon niet.” Toch is er ook wel ruimte voor gepaste trots op een mooie stunt: “Ik heb altijd gedacht dat als ik mijn topniveau haal, ik van iedereen kan winnen.”

“Ik mag mensen graag blij maken en het geeft me een goed gevoel als ze trots op me zijn”

Speciaal cadeau
De verrassing van Kleermakers familie, die zonder iets te zeggen naar Duitsland was gereden om de verrichtingen van hun zoon, broer en vriend te zien, maakte de overwinning extra speciaal. “Echt super leuk!  Ik mag mensen graag blij maken en het geeft me ook een goed gevoel als ze trots op mij zijn.  Zeker als je het hebt over de mensen die dicht bij je staan. Dan is het ook extra mooi dat je die partij wint.  Gelijk na de wedstrijd zie je me ook hun richting juichen.  Dat was toch even om ze te bedanken en om het samen te vieren.”
 
Scherpte
We gaan weer even terug naar de tweede wedstrijd van Kleermaker. De geboren Harderwijker heeft ‘m zelf al van begin tot eind teruggekeken en heeft een idee waar die inzinking vandaan komt. “Ik sta over het algemeen bekend om mijn agressieve speelstijl, dat is voor mij een manier om in een ritme te blijven. Na de eerste pauze zag ik aan mijn blik dat ik die scherpte kwijt was. Als dat beter was gegaan, had ik de regie in handen gehouden. Dan weet ik zeker dat ik de wedstrijd over de streep had getrokken.”
 
Het liep dus even anders. In het begin van de wedstrijd liet Peterson (die over de hele wedstrijd al een beter gemiddelde gooide), zich nog vaak aftroeven in de afronding. Na de pauze ging Kleermaker slechter gooien en bleken de dubbels ineens een minder groot probleem te zijn voor de nummer 40 van de wereld. “Petersen speelde heel sterk, dat zie je ook aan zijn wedstrijdgemiddelde van 101.”

“Ik heb mezelf meerdere finishes aangeleerd.  Dat is vergelijkbaar met een voetballer die een vaste techniek gebruikt voor een strapschop”

Van zichzelf ziet Kleermaker ook sterke punten. “Nadat ik 5 legs had verloren, speelde ik ook weer goed.  Toen ontstond er een mooi gevecht waarin we allebei niet opgaven.  Ik denk dat dat ook wel bij mij past: ik zal nooit en te nimmer opgeven.”  Bovendien liet Kleermaker in beide wedstrijden zien sterk te zijn in de afronding. “Dat is iets waar je gewoon kunt trainen.  Ik heb mezelf meerdere finishes aangeleerd.  Dat is vergelijkbaar met hoe een voetballer een vaste techniek gebruikt voor een strafschop.”
 
Nieuwe indrukken
Al met al heeft Kleermaker van het toernooi kunnen genieten. Al was het wel heel even wennen om voor het eerst live op de buis te zijn. “Mijn eerste leg tegen Cross was natuurlijk ontiegelijk slecht.  Dus dat is toch even een stukje gewenning.  Daarna ging het gewoon goed, al werd het tegen het einde nog wel even spannend.” Ook de reacties die hij na de wedstrijd kreeg, zal hij nooit vergeten. “Na de wedstrijd ben ik eerst even rustig naar mijn vriendin gelopen.  Toen ik daarna mijn telefoon opende: zag ik dat ik 345 ongelezen berichten had op whatsapp. Via instagram, twitter en facebook kwamen daar nog tientallen berichten bij.  Mijn telefoon werd er gewoon heet van.”
 
Kleermaker is blij om te zien dat zijn dartprestaties in Harderwijk en Hierden gevolgd worden: “Ik krijg veel berichten van vrienden en familie, maar ook van mensen die verder van me af staan.  Daaraan merk je gewoon dat het heel erg leeft.”

“Ik krijg veel berichten van vrienden en familie, maar ook van mensen die verder van me af staan.  Daaraan merk je gewoon dat het heel erg leeft.”

Plek bij de elite
Dankzij een tijdelijke tourkaart mag Kleermaker twee jaar lang op de grote proftoernooien uitkomen. Wil hij een vaste plek bij de elite krijgen, dan moet hij ervoor zorgen binnen die eerste twee jaar in de top 64 te eindigen.  Kleermaker is zó goed bezig, dat hij die status dit jaar al kan hebben. Nu staat hij op een 80e plaats, na het EK wordt dat plek 72.  “De stijgende lijn die ik dit jaar heb, gaat nog altijd omhoog.  Ik loop voor op de koers die ik voor ogen had en daar ben ik blij mee, maar ik zal mijn doelen natuurlijk wel een beetje bijstellen.  Natuurlijk ben ik realistisch, je kunt niet alles winnen. Maar er zijn dit jaar twee toernooien waar ik al voor geplaatst ben, dus ik sta er goed voor.”
 
Is het eerste jaar nu al geslaagd?  Kleermaker moet lang over die vraag nadenken. Als je puur naar mijn doelen aan het begin van het jaar kijkt, dan natuurlijk wel. Maar als je weet dat het lekker gaat ga je een wel aan je doelen schaven. Je moet altijd verder blijven kijken.”
 
Agenda
Volgende week trekt Kleermaker naar het Engelse Coventry, waar hij zich in een 6-daagse competitie kan kwalificeren voor de Grand Slam of Darts.  Dat toernooi gaat op 16 november van start.

Lees ook:
Kleermaker kan geweldig EK-debuut geen vervolg geven tegen sterke Petersen
Daverende stunt Hierdense Martijn Kleermaker op EK Darts
Martijn Kleermaker uit Hierden vol vertrouwen naar EK Darts: “Ben ervan overtuigd dat ik Cross kan verslaan”