Kleermaker kan geweldig EK-debuut geen vervolg geven tegen sterke Petersen

Na een mooie strijd tegen met Devon Petersen in de tweede ronde van het EK Darts ligt Martijn Kleermaker uit het toernooi. De Hierdenaar schoot uit de startblokken, maar zijn Zuid-Afrikaanse tegenstander draaide een 4-1 achterstand knap om. Daarmee komt er na twee wedstrijden een einde aan het EK debuut van Kleermaker.
 

Bloedvorm

Petersen was de tweede tegenstander van Kleermaker op het EK. Qua naam doet hij onder voor Rob Cross, die in de eerste wedstrijd verrassend naar huis werd gestuurd. Maar in tegenstelling tot de Brit laat de Zuid-Afrikaan dit seizoen zien dat hij in bloedvorm is. De eindzege op het German Darts Championship vorige maand, de eerste PDC-titel voor Petersen, levert daar daar het bewijs voor.
 
Ondanks de vorm van Petersen begon Kleermaker nog sterker dan in zijn eerste wedstrijd. Nadat The Dutch Giant eerst zijn eigen leg had veiliggesteld, brak hij zijn tegenstander in de tweede set. Petersen kon pas in de vierde leg wat terugdoen, toen hij een 3-0 achterstand naar 3-1 verkleinde. Maar daarna klapte Kleermaker er al snel weer overheen: 4-1.
 
IJskoud in de afronding

Kleermaker dankte de vroege voorsprong aan een sterkere afroning. Net als in de eerste wedstrijd gooide hij een lager gemiddelde dan zijn tegenstander, maar dat kon hij goedmaken door scherper te zijn op zijn dubbels.
 
Het lukte Petersen om zich te herpakken. Hij pakte zijn ‘eigen’ zesde leg en brak daarna Kleermaker in leg 7. Daarna ging de 36-jarige als een speer. Kleermaker gaf voor de tweede keer op rij een eigen leg weg en keek in de pauze tegen een 6-4 achterstand aan.
 
Gevecht
Maar daarmee was de wedstrijd nog niet afgelopen. Kleermaker bleef stoïcijns doordarten en knokte zich, mede dankzij een 180 score, in een mum van tijd terug naar 6-6. Na de nieuwe gelijke stand begon het echte vuurwerk. In Leg 13 leek Petersen al vroeg weg te lopen door 180 te gooien, maar Petersen beantwoordde dat vliegensvlug door zelf drie keer in de triple 20 te mikken.
 
Einde
Kleermaker vocht voor wat hij waard was. Toch hing hij door sterk spel van Petersen, die met een 12-darter op een 9-7 voorsprong kwam, al snel aan een zijden draadje. De Nederlander hield zichzelf in de wedstrijd door met een 104 finish leg 17 te pakken en daarmee op een 9-8 achterstand te komen. Maar niet lang daarna maakte Petersen er rustig 10-8 van en lag Kleermaker uit het toernooi.

Lees ook:
Martijn Kleermaker uit Hierden vol vertrouwen naar EK Darts: “Ben ervan overtuigd dat ik Cross kan verslaan”
Daverende stunt Hierdense Martijn Kleermaker op EK Darts