Daverende stunt Hierdense Martijn Kleermaker op EK Darts

Door Maarten Westerduin - Martijn Kleermaker is bij zijn debuut op het EK Darts geweldig begonnen. De Hierdense darter schakelde in de eerste ronde de Engelse titelverdediger Rob Cross uit: 6-3.  In de volgende ronde komt Kleermaker de Zuid-Afrikaan Devon Peterson tegen.
 

Het gebeurde allemaal nadat Rob Cross vrij gemakkelijk op een 1-0 voorsprong was gekomen.

Gezien het verschil in staat van dienst was dat geen grote verrassing. Waar de Hierdenaar pas aan zijn eerste jaar als profdarter meedoet, heeft zijn Engelse tegenstander al een aardige prijzenkast gevuld. De meest in het oog springende prijzen zijn het WK in 2018 en het EK in 2019.
 
Maar Kleermaker, die zich als 20e plaatste voor het EK, voelde dat hij bij zijn televisiedebuut voor een stunt zou kunnen zorgen. Ondanks het feit dat hij nog geen twee weken eerder met 6-1 van Cross had verloren, zag hij ook dat Voltage dit jaar vrij wisselvallig presteert. “Het is een lastige loting, maar wel een met mogelijkheden”, vertelde hij een dag eerder in Harderwijkse Zaken.
 
Matige afronding Cross
En die mogelijkheden pakte Kleermaker al in de tweede leg. Met grote halen gooide de Nederlander zich naar een comfortabele voorsprong. Kleermaker profiteerde met name van een zwak finishpercentage van Cross, die de vijfde leg knullig uit zijn handen liet glippen en op die manier Kleermaker op een 1-4 voorsprong zag komen.
 
Spanning
Na de pauze leek Kleermaker met gemak op dezelfde voet verder te gooien, maar nadat hij verder uitliep naar een 1-5 voorsprong haperde de motor nog even. Cross kon zijn vorm langzaam herpakken en kwam op die manier tot een 5-3. Net toen de Brit het echt spannend leek te maken, kon Kleermaker nog maar eens van een zwakke finish profiteren. Cross had aan 6 pijlen niet genoeg om 25 punten uit te gooien, waardoor Kleermaker uit een schijnbaar kansloze positie toch langszij kwam. De negende leg werd daarmee ook de laatste: 6-3.
 
Tweede ronde

De volgende tegenstander van Kleermaker is Devon Peterson. De Zuid-Afrikaan plaatste zich als vierde voor het kampioenschap. In de eerste ronde versloeg hij de Engelse Andy Hamilton met 6-1.
 
Kleermaker is de tweede Nederlander die de eerste ronde heeft overleefd. Eerder schakelde Dirk van Duijvenbode landgenoot Danny Noppert uit. Jeffrey de Zwaan verloor van Jose de Souza en mag na de eerste avond alweer naar huis.

(Foto Gerrit van der Weerd)

Lees ook:
Martijn Kleermaker uit Hierden vol vertrouwen naar EK Darts: “Ben ervan overtuigd dat ik Cross kan verslaan”