Hierden krijgt dertig nieuwe prefab-flexwoningen aan de Molenweg

Door Harry Schipper – Op Woonpark Molenweg in Hierden worden deze zomer dertig nieuwe prefabwoningen geplaatst, die de huidige, verouderde woonunits vervangen.

De realisatie van de nieuwe woningen op het parkje aan de Hierdense Molenweg vloeit voort uit een recent ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Harderwijk en Waardevol Wonen Hierden BV

De nieuwe woningen zijn in hoofdzaak bedoeld voor mensen die voor korte of langere tijd zijn aangewezen op beschermd wonen. Vier woonunits zijn ook beschikbaar voor tijdelijke opvang van mensen die plots zonder woonruimte zijn komen te zitten.

De gemeente Harderwijk is sinds eind 2021 eigenaar van het woonpark aan de Molenweg. Dat kwam omdat twee jaar eerder WZCO (Woon Zorg Combinatie Overijssel) failliet ging. De toenmalige eigenaar NOM BV slaagde er daarna niet in om de zorgactiviteiten voort te zetten en bood het hele woonpark, inclusief ‘Bosrestaurant ’t Draakje, aan de gemeente te koop aan. Met de aankoop wist de gemeente te voorkomen dat de bewoners elders moesten zien te worden gehuisvest. Ze konden daardoor gelukkig in hun woningen blijven wonen.

De gemeente heeft nu met Waardevol Wonen Hierden BV een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de woonzorg te kunnen continueren. Het bedrijf maakt onder andere modulaire prefabwoningen en heeft vooruitlopend op het ondertekenen van de overeenkomst al een aantal woningen in haar Rotterdamse fabriek gebouwd. De bewoners worden ook in de toekomst ondersteund en begeleid door AHMN, Ambulante Hulpverlening Midden Nederland.

Waardevol Wonen is een nieuwe dochteronderneming van C3 Living BV uit Pannerden, dat op haar beurt deel uitmaakt van Rendiz, een onderneming die in 2009 is gestart door Peter Broekmans en Vivian Kersten en inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming met meer dan honderd medewerkers en tachtig vrijwilligers. Rendiz heeft sindsdien allerlei diensten opgezet, waaronder een was- en strijkservice voor dak- en thuislozen, diverse horecaondernemingen en een maatschappelijk activiteitencentrum.

De samenwerkingsovereenkomst heeft vooralsnog een looptijd van tien jaar, met de mogelijkheid van verlening met nog eens vijf jaar. Dat is ook zo afgesproken met omwonenden, die volgens de gemeente zich goed kunnen vinden in de plannen met het Hierdense woonparkje. Omdat de nieuwe flexwoningen met gemak veertig jaar meekunnen is al wel duidelijk dat de investering die Waardevol Wonen moet doen niet in vijftien jaar kan terugverdienen. Om die reden zijn er in de samenwerkingsovereenkomst ook afspraken gemaakt over voortzetting van het woonproject ná die periode. Mocht dat niet gebeuren, dan betaalt de gemeente de lening af die Waardevol Wonen dan nog resteert.  Inclusief rente is dat berekend op een kleine twee miljoen euro.

Ook is afgesproken dat de gemeente zorg draagt voor de aanleg en het onderhoud van nutsvoorzieningen, verlichting, paden en wegen en de groenvoorziening. De gemeenteraad krijgt hiervoor nog een apart voorstel om dit te kunnen bekostigen. De gemeente draagt verder de kosten als er onverhoopt verontreiniging, zoals asbest, wordt aangetroffen bij het afbreken van de bestaande woonunits. Ambtenaren schatten die kans in als klein, omdat er al een paar woonunits zijn afgebroken en daarbij geen asbest is aangetroffen.