Harderwijk zit er met landelijke primeur bijzonder slim én warmpjes bij

Door Harry Schipper – Op de Wellen zijn afgelopen week twee zitelementen en vier bankjes geplaatst waar je niet alleen op kunt zitten, maar die – dankzij geïntegreerde zonnepanelen – het zitvlak kunnen verwarmen, je telefoon draadloos opladen en nog veel meer snufjes aan boord hebben.

Harderwijk heeft de Nederlandse primeur met de innovatieve zitbankjes, die ook temperatuur-, luchtdruk- luchtvochtigheidsmetingen uitvoeren en via beeldschermen informatie tonen, want het zijn de allereerste die in Nederland zijn geplaatst
 

Zitelementen de Wellen Harderwijk

De ingebouwde sensoren kunnen zelfs fijnstof, stikstof en ozon meten, vertelt Johan Knopper. Hij vormt samen met de Kroaat Velimir Jelovic de directie van het nog maar twee jaar oude bedrijf Smart City Design, dat de bankjes in Kroatië laat vervaardigen. De bankjes zijn al geplaatst in diverse steden in Kroatie, Duitsland en Frankrijk. Voor Smart City Design en Nederland heeft Harderwijk de primeur.

Volgens Knopper zijn de zitelementen en bankjes ‘hufterproof’. “Maar je moet er natuurlijk niet met bakstenen of hamers op gaan slaan. Dan gaan alle dingen kapot”. Over de ingebouwde beeldschermen meldt hij dat de gemeente straks kan bepalen welke informatie daarop wordt gedeeld. “Bijvoorbeeld gemeentelijke informatie, maar de schermen kunnen ook advertenties tonen. De mensen die dat gaan verzorgen, moeten trouwens nog met de techniek bekend worden gemaakt. Het is de bedoeling dat ze over twee weken officieel in gebruik worden genomen, al weet ik nog niet wanneer precies”. De bankjes zijn via SIM-kaarten verbonden met een server in Kroatië, waarmee de gemeentewerkers met hun computer of speciale app op een telefoon verbinding kunnen maken. 

Behalve de vier bankjes, die een plek hebben gekregen langs de stadsmuur aan De Wellen heeft Smart City Design een week geleden ook al twee solar zitelementen geplaatst: eentje vlakbij hotel Monopole en de andere midden op het veld dat in de wintermaanden en lente altijd onder water staat, in afwachting van nieuwe ijstijden. De grote, in eikenhout uitgevoerde ‘stoelen’ bevatten eveneens zonnepanelen, die de ingebouwde verlichting aansturen. Via een dubbele usb-poort kunnen er ook gelijktijdig twee smartphones mee worden opgeladen.
Ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat de verlichting ’s avonds en ’s nachts aanblijft en helderder gaat branden wanneer iemand op de bank gaat zitten.

De solar-bankjes en zitelementen zijn niet goedkoop. De gemeente Harderwijk heeft voor het totale project zo’n vijftigduizend euro uitgetrokken. De gemeente wil zo De Wellen verder ontwikkelen ‘tot een bijzondere en waardevolle buitenruimte, met een hoge toekomstwaarde voor de stad’.

Zitelementen de Wellen Harderwijk