Geen toegenomen straathandel na sluiting Liberty

Maar zo ervaren de inwoners van de binnenstad het veelal wel. Volgens bewoners en ondernemers van de binnenstad is de straathandel in drugs fors toegenomen na de sluiting van coffeeshop Liberty. Dat stelt D66, die, na aanhoudende klachten, een rondje binnenstad deed. 

Tijdens de raadvergadering werd er door de D66 een aantal vragen gesteld

“Met name in de Bruggestraat, de Vijhestraat, de Rabbistraat, op de Boulevard, de Stille Wei, het Kerkplein en de rondom de Grote Kerk lijken straatdealers hun activiteiten te hebben uitgebreid”, zegt fractievoorzitter Martijn Pijnenburg.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 augustus, werden onder meer de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. “Ervaart het college en de politie de toegenomen straathandel ook? Welke acties zijn er sinds de sluiting van Liberty genomen om de overlast te voorkomen? Wat hebben deze acties opgeleverd? Gaat het college de komende coffeeshoploze maanden oplossingen bieden voor de ontstane overlast?”

Burgemeester Harm-Jan van Schaik verbaasde zich over de bevindingen van D66, want hij deed hetzelfde rondje binnenstad en kreeg een heel ander beeld.

“Ook de politie ziet geen stijging in het aantal meldingen over straathandel.” Na de sluiting van Liberty, half juli, is er met de politie afgesproken dat ze extra zou controleren op straathandel en daar ook gericht actie tegen zou voeren. “Dat gaat gepaard met meer aanhoudingen en signaleringen vanuit de politie zelf. Dat zegt niet dat de straathandel is toegenomen.”

Van Schaik zegt dat hij in de regionale driehoek (de buurgemeenten) en de bovenregionale driehoek (nog  verder daar buiten) heeft gevraagd ook extra alert te zijn op toename van straathandel. “Maar zelfs Ermelo en Putten zeggen geen extra overlast te ervaren sinds de sluiting van Liberty.”

Gevoel van onveiligheid?

Waar de ervaringen van omwonenden dan op gebaseerd zijn, is niet duidelijk. Misschien is elke groep op een straathoek sinds de sluiting van Liberty verdacht en is het gevoel van onveiligheid daarmee sterk toegenomen. Wat denkt u?

Lees ook:
Harderwijk tenminste drie maanden zonder coffeeshop
Voorlopig geen nieuwe coffeeshop in Harderwijk

Gemeente Harderwijk gaat voor een soepele overgang gedoogverklaring coffeeshop
VVD Harderwijk-Hierden tegen uitbreiding aantal coffeeshops
Coffeeshop Liberty moet dicht
Coffeeshop hangt sluiting boven het hoofd




 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info