Coffeeshop Liberty moet dicht

Coffeeshop Liberty aan de Vijhestraat moet dicht. Burgemeester Harm Jan van Schaik maakte woensdagmiddag zijn ‘voornemen tot sluiting’ bekend. 

Hij deed dit nadat hij kort daarvoor eerst de exploitant op de hoogte had gebracht van zijn besluit.

Aanleiding voor de sluiting is het twee weken geleden onherroepelijk worden van een vonnis van de rechtbank Gelderland, waarbij de exploitant tot een celstraf en boete werd veroordeeld wegens het in bezit hebben van een ‘aanzienlijke hoeveelheid hennep’. Er werd bij de exploitant ‘op een externe plaats’ een handelsvoorraad van maar liefst 104 kilo hennep gevonden, terwijl coffeeshophouders maar een voorraad van een halve kilo mogen aanhouden. De rechter kwam ook tot zijn vonnis, omdat de exploitant geen inzicht kon geven in zijn bedrijfsvoering en zijn boekhouding ‘ondoorzichtelijk’ was.

De coffeeshophouder ging tegen dit vonnis in beroep bij de Raad van State, omdat een veroordeling automatisch zou betekenen dat  hij de gedoogverklaring van de gemeente zou kwijtraken.

Van Schaik stelt nu dat hij geen andere mogelijkheid heeft dan over te gaan tot sluiting. “In onze gemeentelijke verordening staat dat je niet veroordeeld mag zijn. Nu het vonnis onherroepelijk is, moet ik dus wel tot sluiting overgaan. Want ik moet handelen zonder aanziens des persoons, omdat anders sprake is van willekeur”.

Wanneer precies Liberty zijn deuren moet sluiten is nog niet helemaal duidelijk. “De eigenaar krijgt eerst nog een week de tijd om te reageren om het voornemen tot sluiting. En we hebben hem gevraagd welke periode hij redelijk vindt om zijn bedrijfsvoering af te bouwen”.  De exploitant kan ten slotte nog in beroep gaan tegen de sluiting.

Niet helemaal duidelijk is of de coffeeshophouder zélf zijn bedrijf sluit, of dat uiteindelijk de burgemeester er aan te pas moet komen om dat te doen.

De burgemeester liet woensdagmiddag meteen weten dat er in Harderwijk één coffeeshop mag blijven bestaan. “Er hebben zich in het verleden al vaker gegadigden naar ons gebeld, maar pas als de sluiting van Liberty een feit is, maken we dat officieel bekend in de krant en mogen zich gegadigden melden. Daaruit maken we dan een selectie”.