Voorlopig geen nieuwe coffeeshop in Harderwijk

De coffeeshop Liberty moet uiterlijk 1 juni 2017 de deur sluiten. Er wordt voorlopig geen gedoogverklaring voor een nieuwe coffeeshop opgestart.
​Er is dus per 1 juni nog geen nieuwe coffeeshop in Harderwijk. 

Harderwijk herziet coffeeshopbeleid  

Burgemeester Van Schaik heeft besloten om het huidige coffeeshopbeleid  te herzien. Dit coffeeshopbeleid dateert uit 2013. In het nieuwe beleid  wordt vastgelegd aan welke criteria en voorwaarden de coffeeshop moet voldoen; onder andere de vestigingscriteria om te waarborgen dat de nieuwe coffeeshop op een wenselijke locatie komt.  Aanvullend wordt in het coffeeshopbeleid een verbinding gelegd met het exploitatievergunningenstelsel met een zogenaamde BIBOB-toets.

Op basis van de Wet BIBOB kan de gemeente onder andere iemands achtergrond en integriteit onderzoeken. Want het is voor een buurt, de samenleving, van belang dat een geschikte exploitant zich vestigt. In het nieuwe beleid wordt de inschrijfprocedure voor een gedoogverklaring compacter dan in de huidige omschreven procedure. Daardoor kan het selectieproces mogelijk verkort worden. Met het nieuwe beleid wordt een coffeeshop gevestigd op een passende locatie waarbij er zo weinig mogelijk overlast is in de naaste omgeving.   
 
Gedogen van een coffeeshop  Het gedogen van in ieder geval een coffeeshop in de gemeente Harderwijk wordt in het nieuwe beleid gecontinueerd om illegale straat- en thuishandel te voorkomen.  In afwachting van het nieuwe coffeeshopbeleid wordt voorlopig geen procedure voor een nieuwe gedoogverklaring opgestart. Dat betekent dat aanmelden pas mogelijk is wanneer het nieuwe beleid is vastgesteld en de aanvraagprocedure wordt opengesteld. 
 
Bezwaarschriften Er zijn bezwaarschriften ingediend tegen het besluit van de burgemeester om de exploitatie van de coffeeshop te staken. De bezwaarschriften zijn op dit moment in behandeling bij de onafhankelijke commissie bezwaarschriften, die een advies uitbrengt hierover. Op basis hiervan neemt de burgemeester een beslissing op de bezwaarschriften. Het is mogelijk dat de lopende bezwaarprocedures consequenties kunnen hebben op het besluit tot en/of het moment van sluiting.

Lees hier alle artikelen over dit onderwerp:

Gemeente Harderwijk gaat voor een soepele overgang gedoogverklaring coffeeshop
VVD Harderwijk-Hierden tegen uitbreiding aantal coffeeshops
Coffeeshop hangt sluiting boven het hoofd
Harderwijk dreigt met sluiting coffeeshop Liberty