Coffeeshop hangt sluiting boven het hoofd

Coffeeshop Liberty aan de Vijhestraat moet mogelijk dicht. De sluiting van Harderwijkse enige coffeeshop hing al een flinke tijd in de lucht, maar burgemeester Harm Jan van Schaik, die erover moet beslissen, heeft geen reden meer om de coffeeshop nog langer de hand boven het hoofd te houden.

Dat komt door de uitspraak deze woensdag van de Raad van State.


Daarin wordt het door de coffeeshophouder ingestelde hoger beroep tegen het vervallen van een gedoogverklaring voor de verkoop van softdrugs ongegrond verklaard. Zonder de gedoogverklaring is de verkoop van softdrugs vanuit Liberty strafbaar.

Of de Harderwijkse burgemeester inderdaad de coffeeshop sluit door een handhavingsbesluit te nemen, is nog even de vraag. Van Schaik was woensdag niet bereikbaar voor een reactie.

Aan de uitspraak van de Raad van State ging een langdurige voorgeschiedenis vooraf.

In het in 2013 door de raad vastgestelde Harderwijkse coffeeshopbeleid staat dat er in Harderwijk maar één coffeeshop mag zijn, waar de verkoop van softdrugs wordt toegestaan. De coffeeshop aan de Vijhestraat kreeg de begeerde gedoogvergunning, op voorwaarde dat de exploitant geen veroordeling aan zijn broek krijgt die te maken heeft met de Opiumwet.

De coffeeshophouder werd echter nog geen jaar later, in februari 2014, door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot een boete van 40.000 euro en een maand gevangenisstraf, nadat hij was betrapt op het in het bezit hebben van een grote hoeveelheid cannabis.

Omdat de coffeeshophouder tegen die veroordeling in hoger beroep ging, gaf de burgemeester hem tóch het voordeel van de twijfel en verstrekte hem een nieuwe gedoogvergunning. Maar wel met de aanvullende voorwaarde dat de vergunning  komt te vervallen als de veroordeling onherroepelijk zou worden.

De coffeeshophouder werd vervolgens ook in hoger beroep veroordeeld.  Toen ook de Hoge Raad het cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaarde, werd zijn veroordeling onherroepelijk.

Mocht Van Schaik besluiten tot handhaving, dan kan de coffeeshopexploitant de sluiting nog wel juridisch aanvechten.