Woningen splitsen in Harderwijk mogelijk gratis

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk moet de kosten voor een vergunning (leges) voor het splitsen van een woning gratis maken. In ieder geval voor huizen kleiner dan 1500 vierkante meter.

De raadsfractie van Harderwijk Anders denkt dat de gemeente zo een ‘extra duit in het zakje’ kan doen om de woningnood in Harderwijk en Hierden te verminderen

De gemeente Harderwijk kent al jaren een beleidsregel die het mogelijk maakt om woningen te splitsen. Volgens Harderwijk Anders-raadslid Erwin Enklaar kan splitsen een oplossing zijn, gelet op de wensen van inwoners om wat kleiner te gaan wonen.

“Het splitsen is een ingrijpende verbouwing die al veel kosten met zich meebrengt”, stelt Enklaar. “Ook moet er per situatie goed gekeken worden of splitsen wel kan. Als de leges er vanaf gehaald worden, zal dat vast helpen om meer woningen te kunnen splitsen en dus meer mensen een dak boven het hoofd te bieden”.

Enklaar, die als voorzitter van de gemeentelijke commissie Ruimte goed thuis is in de woningproblematiek wil de leges in elk geval geschrapt zien voor woningen kleiner van 1500 vierkante meter. Die leges bedragen nu zo’n 290 euro. Woningeigenaren die een groter huis hebben, betalen voor het splitsen bedragen die kunnen oplopen tot 1369 euro. “Of het daarvoor kan, hangt af van hoe we dekking kunnen vinden in de begroting. Al komt splitsing in die woningcategorie niet zo vaak voor”, aldus Enklaar. Cijfers kan hij nog niet overleggen: “Die heb ik opgevraagd, maar nog niet gekregen”.

Wat hij in ieder geval niet wil financieren, is het opsplitsen van woningen zoals in de Emdenmeen en Nijborgmeen. “Dan doe je het vaak voor speculanten die deze woningen opkopen en dan extra wooneenheden maken en voor veel geld verhuren. Daar wij het niet voor”. Enklaar ontvangt naar eigen zeggen veel signalen dat in Harderwijk veel behoefte is aan kleinere koopwoningen. “Ouderen willen graag kleiner wonen en er is ook grote vraag naar eenpersoonshuisvesting. Kansen om daarvan meer in het Waterfront te realiseren, bijvoorbeeld door extra woonlagen op appartementengebouwen, laat de gemeente liggen. Te hoge parkeerdruk, architectonisch niet verantwoord; er worden tal van argumenten ingebracht om dat toch maar niet te doen”.

Enklaar is nu bezig om de motie te schrijven om de leges gratis te maken. Die wil hij volgende maand in de raadsvergaderingen indienen, met - naar hij hoopt - steun van zoveel mogelijk andere raadsfracties.