Wij zijn straks het voorbeeld van hoe het ook kan

Door Petronella van het Goor - Honderd boerenerven zijn er ongeveer nog in Hierden. "Op die boerenerven kunnen in totaal wel vierhonderd woningen worden gebouwd. En dan niet de woningen waar er genoeg van zijn, de veel te dure eengezinswoningen, maar mantelzorgwoningen en woningen voor een eenpersoonshuishouden. De woningen waar echt vraag naar is", zegt Jan van Panhuis. 

En dat is dubbele winst

Want als men meer kan en mag met het mooie, grote, historische boerenerf en de oude boerderij, zal het minder snel tegen de vlakte gaan en plaats maken voor nieuwbouw. "Maar daarvoor moeten eerst de regels verruimd worden."

Toen Van Panhuis in maart 2018 voor de SGP in de gemeenteraad kwam, werd dat voorjaar de woonvisie behandeld en hij zag een kapstok voor het idee. "Harderwijk groeide in alle wijken, maar in Hierden zette de krimp in. Wel acht procent. Als er niets werd gedaan, zou op den duur de basisschool te weinig leerlingen hebben en zou het dorp de levendigheid kwijtraken." Hij diende een motie in. Er moest onderzoek worden gedaan naar het behoud van boerenerven, door woningen toe te voegen, ten behoeve van de leefbaarheid. En dat allemaal zonder dat het historische karakter van het boerenerf aangetast werd. De motie werd unaniem aangenomen en er werd 30.000 uitgetrokken voor het onderzoek.

Inspiratiegids
Ruim drie jaar later heeft dat geleid tot een inspiratiegids voor de ontwikkeling en het behoud van Hierdense boerenerven. Het boek is geschreven door het Gelders Genootschap en mede mogelijk gemaakt door de werkgroep in Hierden. Het inspiratieboek is er voor boerenerven in ontwikkeling en staat vol ideeën over het verbouwen van schuren, oude kippenhokken en bakhuisjes. Ook komt er een pilot waarin de eigenaren van drie historische boerderijen hun ideeën kunnen verwezenlijken.

Dat zijn de erven van Dirk Schuurkamp aan de Hagenweg 4, van Jacob Brouwer aan de Zuiderzeestraatweg 113 en van Max Ferwerda aan de Kleine Mheenweg 10. "Wij vinden dat in die pilots alles moet mogen en kunnen. Wat men wil, moet gebeuren. Alleen dan zie je ten volle wat de mogelijkheden zijn en hoe creatief mensen zijn." Schuurkamp weet het al wel. "Ik wil graag een mantelzorgwoning voor mijn schoonouders, twee b&b's, een curiosa- en landwinkel gecombineerd met een klein museum en een voedselbos." In de landwinkel zouden dan de producten van boerencoöperatie worden verkocht. "Een platform voor boeren die wel producten hebben, maar geen mogelijkheid om te verkopen."

Schuurkamp heeft die ideeën al jaren. "Maar ik kwam er niet aan toe. Bij elk bestemmingsplan dat herzien werd, moest ik strijden om de bestemming van mijn grond agrarisch te houden. Elke keer werd het gewijzigd in wonen, omdat er nieuwe mensen op oude plekken komen en er geen duidelijk beleid is over boerenerven. Hopelijk komt nu de kentering en zijn onze boerderijen straks de voorbeelden van hoe het ook kan."

Wanneer de pilots precies gaan beginnen, is niet duidelijk. Schuurkamp: "Ik hoop dat Van Panhuis straks in maart de zetel behoudt. Dan is er in elk geval iemand die aan de bel blijft trekken."

werkgroep Historiche boerenerven