'We zijn beide extravert en echte verbinders'

Door Petronella van het Goor - Net voordat de partijleden gaan canvassen in Hierden's nieuwste wijk Hoge Varen, gaat Menno Doppenberg nog even langs bij Christianne van der Wal. Inmiddels minister voor Natuur en Stikstof, maar negen jaar geleden, toen Menno de eerste politieke stappen zette, was ze nog lijsttrekker voor de VVD in Harderwijk. "Ze is toen wel mijn mentor geweest ja", zegt hij. "En hij mijn protegé", zegt Christianne. 

Wil je op de lijst?

De eerste ontmoeting was een gearrangeerde. "Ik was als ‘gewone burger’ bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander (wat overigens een bijzondere ervaring was), waarbij ik Hans ontmoette. We dronken een kop koffie en raakten aan de praat waarbij hij vertelde actief te zijn binnen de VVD. Ik was al wel politiek geïnteresseerd, maar nog niet politiek betrokken. Hij gaf me het e-mailadres van Christianne." Dat eerste mailtje resulteerde in een bak koffie aan de keukentafel van Christianne. Er volgden er nog veel meer.

"Het klikte enorm", zegt Christianne enthousiast. "We hebben de positiviteit en het enthousiasme gemeen. We zijn beide extravert en echte verbinders." Menno was jong, maar volgens Christianne was dat precies wat de partij nodig had. "Echt oog voor jongeren en starters, het intercity verhaal, de inclusieve samenleving." Zij wist het meteen al zeker, hij moest gewoon op die lijst. Menno lacht bij de herinnering. "Wil je op de lijst? Nou, eh, nee? Jawel joh, superleuk!." En hij stond er op in 2014. Plek vijf. "We kregen vier zetels. Christianne werd wethouder en ik kwam in de raad." Ze weet het nog goed. "Ik heb helemaal dubbel gelegen om je a-politieke houding in het begin. Dan moest je weer een motie voorlezen, te beginnen met het nummer van de motie. Dat vertikte je. Je had op een prettige manier lak aan al die regeltjes." Ze waardeerde zijn focus. "Inhoud kun je leren, maar competenties moet je hebben." Acht jaar en twee verkiezingen verder, is Christianne inmiddels minister en Menno fractievoorzitter.

Ze complimenteert Menno. "Als lijsttrekker of fractievoorzitter ben je niet vooral het gezicht van de partij. Het is je taak om de club enthousiast te maken en dat doe jij zo goed." Ook staan er veel jonge mensen op de lijst. "Dat komt denk ik ook wel door Menno, hij weet er voor te zorgen dat mensen zich welkom voelen. En daar begint het allemaal mee. Het goed hebben met elkaar. Trots zijn op je stad."

Ambitie
Na de koffie sluiten ook Christianne en Menno aan bij de canvassende partijgenoten. Zonder polo's, "wat ben ik blij dat die weg zijn", lacht Christianne, maar met een zichtbare button op de borst, bellen ze her en der aan. "Er gaan veel dingen goed en daar genieten we van. Maar we willen ook graag van Harderwijkers en Hierdenaren horen wat beter kan en hoe we dat kunnen doen." Voor inspiratie kijken ze naar iets grotere steden in de buurt, zoals Apeldoorn. "Hoe gaaf zou het zijn als we een Hbo-afdeling naar Harderwijk kunnen halen en studenten, samen met starters, kunnen huisvesten in Weiburg", zegt Menno. "En hoe we dat dan doen", vult Christianne aan. "Want we willen allemaal wonen, maar geen hoogbouw in de achtertuin." Menno: "We zijn ambitieus als VVD." Christianne: "En op die ambitie word je ook afgerekend." Lokaal doen wat je kunt, dat is het streven. Beiden kijken ze uit naar de tijd na Corona. "Dan kan Harderwijk weer doen waar ze goed in is: uitblinken."

Menno Doppenberg en Christianne van der Wal
(Menno Doppenberg en Christianne van der Wal)