'We wisten het al snel zeker'

Door Petronella van het Goor - Hij heeft haar 'netjes' ten huwelijk gevraagd in de schemering, bij de Sacré Coeur, dertien jaar geleden, maar van trouwen is het nog niet gekomen. Wel een geregistreerd partnerschap. "Er kwamen een huis en twee kinderen, Noah en Jasmijn, tussendoor", zegt Wilco Bos lachend. 

Later werd Karin ziek. Een niet vastgestelde hernia werd door een chiropractor "naar binnen geduwd", de operatie die volgde mislukte

"Nu heb ik wat ze noemen een 'failed surgery back syndrome'", zegt Karin. Een verzamelnaam voor alle niet te verklaren pijn na operaties aan de rug en wervelkolom. "Het komt er op neer dat ik het grootste deel van de dag op bed lig, eigenlijk nooit pijnvrij ben en dagelijks stevige pijnstillers nodig heb. " Het is een chronische ziekte en beter dan het nu is, wordt het waarschijnlijk niet. Dat klinkt net zo heftig als het is, maar het overheerst het gezin niet. "Alles wat we uit handen kunnen geven, geven we ook uit handen. Het huishouden bijvoorbeeld, kan gelukkig vanuit een pgb worden geregeld", aldus Wilco.

Ook hebben ze het huis zo verbouwd, dat de slaap- en badkamer nu beneden aan de woonkamer vast zitten. "In de weekenden liggen we heerlijk met ons vieren op het grote bed, bordspelletjes spelen of onze favoriete tv-programma's kijken." Dixit en Kolonisten van Catan zijn populair. "Met mijn zoon schaak en dam ik regelmatig." Ook hebben ze allemaal een Wie is de Mol app op de telefoon, voorpret voor de wekelijkse afleveringen. "Dat zijn wel echt waardevolle gezinsmomenten."

Sneekerstapavond
Wilco en Karin hebben elkaar "ooit" in Sneek ontmoet. "Zij werkte in de jeugdherberg in Sneek, al zo lang als ik me herinner een vakantieadres van mijn ouders. Wij kwamen daar elk jaar, rond Sneekweek." In die Sneekweek was de dinsdagavond voor de 'eigen'. "De Sneekerstapavond. Legendarisch. Ik mocht mee met het personeel van de jeugdherberg, als een van de Sneekers. Zij was daar ook bij." Hij lacht bij de herinnering. "Op dat moment hadden we allebei een relatie." Later kwamen ze elkaar weer tegen in Sneek. Wilco studeerde toen in Utrecht. "Karin zou nog altijd een keer bij me langskomen. Ik weet nog dat ze wel met mij mee wilde rijden, maar dat ze niet wist niet hoe ze de volgende dag dan terug kwam in Sneek. Haar vader drukte haar twintig euro in de hand. 'Voor de trein morgen', zei hij daar nog bij. Ze ging mee en is gebleven." Dat is ruim vijftien jaar geleden. Oudste zoon Noah is inmiddels bijna twaalf. "We wisten het al snel zeker", zegt Wilco lachend.

Utrecht werd verruild voor Harderwijk en sinds 2012 woont het gezin aan het Zuiderzeepad in Stadsweiden. Wilco werkt als adviseur duurzame mobiliteit bij Royal Haskoning DHV in Amersfoort en dat is voor hem goed te combineren met de thuissituatie. "Ik werk sowieso een dag thuis en verder is mijn werkgever flexibel. Ik vertrek wat later, zodat ik 's ochtends kan helpen met de opstart en ik kom wat eerder thuis, zodat ik ook kan helpen met het koken enzo."

Politiek
De interesse in de politiek is er sinds zijn studententijd. "Toen was ik nog niet aan een partij verbonden. Dat veranderde tijdens een open inloop van de jonge socialisten. Daar raakte ik op een gegeven moment ook bestuurlijk bij betrokken." Veel later, in 2010, werd Bos gevraagd voor een plek op de PvdA lijst in Harderwijk. "Dat wilde ik, onder de voorwaarde dat het om een niet verkiesbare plek ging. Dat vond ik te snel." Wel werd hij lid van het afdelingsbestuur en commissielid. "In 2018 ging ik in één klap naar lijsttrekker. Dat lijkt snel, maar ik heb me daar acht jaar lang, achter de schermen, op voorbereid."

Het raadswerk is vaak in de avonduren. "Eigenlijk elke week wel een avond of 2 à 3." Fractievergaderingen, commissievergaderingen, raadsvergaderingen, presidium en voorbereidend werk. "Het opstellen van raadsvragen enzo." Gelukkig heeft hij met Laurens de Kleine een ervaren man naast zich. "De grote debatten verdelen we." Hij ervaart het niet als zwaar of veel. "Anderen voetballen twee avonden per week en spelen op zaterdag een wedstrijd. Vergaderen is mijn hobby, debatteren mijn sport."

Wilco Bos en gezin