Wachtlijsten zwemlessen nog te lang, zwemles moet ook op zondag mogelijk worden

Campagne nieuws - Woensdag ontving Harderwijk Anders van het college een bericht over de wachtlijsten van de zwemlessen. Deze wachtlijsten zijn al jaren veel te lang en door de lockdowns waren deze zelfs opgelopen tot ruim 9 maanden. Inmiddels is de wachttijd, door extra inzet van het team van De Sypel, teruggebracht naar 4-5 maanden.

De gemeente schrijft: "Getuige ook de recordresultaten bij de zwemlessen over 2021, doet het team er alles aan om de wachtlijst op een acceptabel niveau te krijgen en daarmee aan de wens van de raad te voldoen, ofwel een wachtlijst van 3 maanden."

Fractievoorzitter Henk Vermeer: "De wens is geen wachtlijst van 3 maanden maar iedereen zo snel als mogelijk zwemles geven en dat kan ook op zondag. MAXIMAAL 3 maanden wachttijd dus!"
 
Daarom heeft Harderwijk Anders de volgende punten in hun verkiezingsprogramma opgenomen:
  • Het wordt op zondag mogelijk om zwemlessen te nemen in de Sypel. Zo worden wachtlijsten tegengegaan en krijgen inwoners meer keuze
  • We maken de wensen van de bezoekers leidend bij het bepalen van de openingsuren van zwembad de Sypel.

Update terugdringen wachtlijst zwemlessen De Sypel

Inleiding
Op 11 maart 2021 zijn er in de commissie Samenleving vragen gesteld over de wachtlijst van de zwemlessen. Wethouder Companjen heeft daar een mondelinge reactie op gegeven. In juni 2021 is een schriftelijke update gegeven hoe de wachtlijst verder zou worden terug gedrongen. Nu we ruim een half jaar verder zijn is de balans tot en met januari 2022 opgemaakt en volgt er een nieuwe update.

Achtergrond
Door eerdere sluitingen vanwege lockdowns stond het team van de Sypel in 2021 voor een enorme uitdaging: het zo snel mogelijk, maar op een verantwoorde manier, de wachtlijst terugdringen, met in het achterhoofd dat vanaf 1 mei 2021 het instructiebad definitief zou zijn verdwenen vanwege de verbouwing, en dat het volledige binnenbad vanaf eind mei 2021 voor 4 weken gesloten zou zijn vanwege de verbouwing.

Terugblik 2021
In de maanden januari en februari 2021 was het zwembad gesloten vanwege de lockdown. Nadien stonden er 330 kinderen op de wachtlijst voor A, B en C. In maart 2021 zijn de zwemlessen hervat, maar wegens de verbouwing hebben wij in mei het binnenbad voor 4 weken moeten sluiten. De kinderen die zwemmen in het diepe bad hebben wij de mogelijkheid geboden om in ons buitenbad door te lessen. Helaas beschikt het buitenbad niet over voldoende faciliteiten om ook de kinderen die in ondiep water zwemmen buiten zwemles aan te bieden. Deze kinderen lagen dus 4 weken stil. Desondanks zijn er records gebroken ten aanzien van zwemlessen.

Recordaantal lesgroepen
In 2021 zijn er, naast het aanvullen van nieuwe kinderen in onze huidige lesgroepen, maar liefst 14 nieuwe extra zwemlesgroepen opgestart, met in totaal ca. 135 kinderen extra. In afstemming met de wethouder heeft het recreatieve zwemmen tijdelijk op vrijdag- en zaterdagmiddag plaats gemaakt voor zwemles. Ook is op zondagochtend gestart met zwemlessen. Op andere dagen zijn extra nieuwe groepen geopend. Dit zijn dus allemaal groepen bovenop de bestaande lesgroepen die al gedraaid werden.

Hiermee kwamen we eind december 2021 op een recordaantal van 95 zwemlesgroepen per week, met in totaal maar liefst ruim 850 kinderen per week op zwemles.
81 lesgroepen A-diploma
13 lesgroepen B-diploma
1 lesgroep C-diploma

Recordaantal diploma’s
In totaal zijn er maar liefst 542 zwemdiploma’s uitgegeven in 2021, als volgt verdeeld:
336x zwemdiploma A
174x zwemdiploma B
32x zwemdiploma C

Minder recreatief zwemmen, maar meer aandacht voor zwemlessen
Helaas hebben wij een langere periode wegens de corona-maatregelen geen of beperkt recreatief zwemmen kunnen aanbieden. Hierdoor hebben wij in het afgelopen jaar wel extra tijd en aandacht aan zwemlessen kunnen geven.

Bovendien zijn, ten tijde van de verbouwing een aantal recreatieve uren (tijdelijk) ingeruild voor zwemlessen, om zo de wachtlijst van de zwemlessen ook verder terug te dringen. Dit gaf ruimte om deze extra lesmomenten in te plannen binnen de bestaande formatie. Verder zijn vakantieperiodes gebruikt om extra zwemlessen aan te bieden.

Lesouders zijn minder in staat geweest om zelf individueel te oefenen met zoon/dochter. Hierdoor zijn er nieuwe initiatieven ontstaan, zoals het creëren van een oefenuurtje op woensdagmiddag waarin ouders onder begeleiding kunnen oefenen met hun kind op de onderdelen van het zwem-ABC.

Aandacht voor belastbaarheid personeel
De extra lessen betekent voor lesgevers een zwaardere belasting, omdat lesgeven een intensieve bezigheid is en er naast de lessen extra administratie bijkomt, zoals leerlingvolgsysteem bijwerken, ouders informeren, meer afzwemrondes. Ondanks alle corona-beperkingen, zieke collega's en verplichte quarantaines zijn het afgelopen jaar nagenoeg alle zwemlessen en alle zwemactiviteiten doorgegaan. Dit is te danken aan alle extra inzet van het hele team dat in de Sypel actief is.

Wachtlijst per januari 2022
De inschrijvingen blijven in grote getale binnenkomen. Op moment van schrijven is de wachtlijst als volgt:
 
Aantal kinderen op wachtlijst jan-22 jun-221 mrt-21
Reguliere lessen diploma A 210 156 276
Reguliere lessen diploma B 10 24 24
5 maanden cursus A 28 16 24
prive zwemles A 12 10 6

Totaal hebben wij per januari 2022 dus 260 kinderen op de wachtlijst voor zwemles. In maart 2021 waren dit 330 kinderen.

Oproepen en terugdringen wachtlijst
Naar schatting worden er begin februari 2022 zo'n 90 kinderen van de wachtlijst A-diploma opgeroepen – voor reguliere A-lessen en 5-maanden cursus - door het vrijkomen van nieuwe plekken ten gevolge van diplomazwemmen. Dit zal betekenen dat de wachtlijst voor de reguliere lessen daalt tot onder de 150 en de wachtlijst voor de 5-maanden cursus nihil is.

De wachtlijst voor B zal mogelijk weer iets toenemen. Doordat veel kinderen begin februari afzwemmen voor A, loopt de wachtlijst voor B vermoedelijk wat op, omdat kinderen doorgaan voor hun B-diploma.

Tot slot
Waar de wachtlijst ten gevolge van de lockdowns was opgelopen tot ruim 9 maanden, loopt deze inmiddels terug naar een wachttijd van 4 à 5 maanden, uiteraard wel afhankelijk van de beschikbaarheid qua lesdag(en) van de ouders en andere wensen van ouders (zoals pas starten als CTB is afgeschaft). Getuige ook de recordresultaten bij de zwemlessen over 2021, doet het team er alles aan om de wachtlijst op een acceptabel niveau te krijgen en daarmee aan de wens van de raad te voldoen, ofwel een wachtlijst van 3 maanden. Het team van de Sypel gaat daarvoor!