VVD Harderwijk -Hierden wil kijken naar mogelijkheden om jongeren perspectief te kunnen bieden d.m.v. experimenten voor evenementen

Steeds meer jongeren beoordelen zijn of haar leven op dit moment met een zware onvoldoende. Met het idee in hun achterhoofd dat het nog zeker maanden kan duren voordat de vaccinaties bij hen belanden, wordt het voor jongeren steeds moeilijker om hen perspectief te blijven geven en zich aan de corona maatregelen te blijven houden.

De coronacrisis heeft ons onderhand al bijna een jaar in zijn greep. Er zijn steeds meer vragen over hoe we evenementen kunnen organiseren in een tijd waarin we met weinig mensen bij elkaar kunnen komen

Om antwoorden op deze vragen te krijgen worden er steeds meer experimenten gedaan die laten zien hoe bepaalde evenementen ondanks corona wél door kunnen gaan. Een congres in Utrecht, een voetbalwedstrijd in Nijmegen, Een indoor concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands terrein in Biddinghuizen. Deze experimenten worden georganiseerd door Fieldlab, deze organisatie is een samenwerking van de overheid en de evenementenbranche. 

De experimenten geven enorm waardevolle data voor meer mogelijkheden in de samenleving terwijl ze ook nog eens zorgen voor dat lichtpuntje dat jongeren nodig hebben om gemotiveerd te blijven in deze strijd tegen het virus. Want die groep heeft het sinds het begin van deze verschrikkelijke crisis enorm zwaar. 
 
Als VVD Harderwijk – Hierden vinden ze dit soort experimenten dan ook mooie initiatieven, omdat ze zorgen voor dat lichtpuntje dat jongeren nodig hebben terwijl ze ook op een verantwoordelijke manier zorgen voor extra ruimte in de samenleving. Vanuit de samenleving komen veel creatieve ideeën, zoals het gebruiken van theaterzalen en hotels voor een eerdere mogelijkheid op fysiek onderwijs voor jongeren.  

Dat niet alleen, ook een evenement in Harderwijk zoals de Aaltjesdagen, zou een mooi experiment kunnen zijn wat bijdraagt aan een perspectief voor jongeren van onze stad. VVD Harderwijk – Hierden ziet deze Fieldlab evenementen als een waardevolle toevoeging om de jongeren in deze tijd perspectief te bieden. Iris Haklander en Wessel Petersen van de VVD Harderwijk-Hierden is dit de aanleiding geweest om vragen te stellen aan het college om erachter te komen welke mogelijkheden er zijn voor jongeren om de motivatie in deze bijzondere tijd een lichtpuntje te kunnen geven.

Schriftelijke vragen ex artikel 32 Organisatieverordening van de gemeenteraad 

 Geachte college, 
 
De coronacrisis heeft ons onderhand al bijna een jaar in zijn greep. Er zijn steeds meer vragen over hoe we evenementen kunnen organiseren in een tijd waarin we met weinig mensen bij elkaar kunnen komen. Om antwoorden op deze vragen te krijgen worden er steeds meer experimenten gedaan die laten zien hoe bepaalde evenementen ondanks corona wél door kunnen gaan. Een congres in Utrecht, een voetbalwedstijd in Nijmegen, Een indoor concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands terrein in Biddinghuizen. Deze experimenten worden georganiseerd door Fieldlabi, deze organisatie is een samenwerking van de overheid en de evenementenbranche.

De experimenten geven enorm waardevolle data voor meer mogelijkheden in de samenleving terwijl ze ook nog eens zorgen voor het lichtpuntje dat jongeren nodig hebben om gemotiveerd te blijven in deze strijd tegen het virus. Want die groep heeft het sinds het begin van deze verschrikkelijke crisis enorm zwaar. En met het idee in hun achterhoofd dat het nog zeker maanden duurt voordat de vaccinaties bij hen belanden, wordt het voor jongeren steeds moeilijker om het lichtpuntje aan het einde van de tunnel te zien. Dit zorgt ervoor dat 1 op de 3 studenten zijn of haar eigen leven beoordeeld met een zware onvoldoende. 
 
Als VVD Harderwijk – Hierden vinden we dit soort experimenten dan ook mooie initiatieven, omdat ze zorgen voor dat lichtpuntje dat jongeren nodig hebben terwijl ze ook op een verantwoordelijke manier zorgen voor extra ruimte in de samenleving. Vanuit de samenleving komen veel creatieve ideeën, zoals het gebruiken van theaterzalen en hotels voor een eerdere mogelijkheid op fysiek onderwijs voor jongeren.iv Dat niet alleen, ook een evenement in Harderwijk zoals de Aaltjesdagen, zou een mooi experiment kunnen zijn wat bijdraagt aan een perspectief voor jongeren van onze stad. De VVD Harderwijk – Hierden ziet deze Fieldlab evenementen als een waardevolle toevoeging om de jongeren in deze tijd perspectief te bieden.

De bovenstaande experimenten vormen daarom ook een aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

1. Wat denkt het college te kunnen doen in de tijd waarin de jongeren veel thuis zitten en er weinig activiteiten voor hen te doen zijn? Welke acties heeft het college hierop ondernomen?
2. Welke mogelijkheden zijn er voor jongeren om hen perspectief te kunnen geven zodat ze gemotiveerd blijven om in deze tijd zich aan de maatregelen te houden? Zoals het eerder georganiseerde evenement in Harderwijk, vLets kick corona out? In hoeverre kunnen jongeren hierbij betrokken worden?
3. Welke mogelijkheden zijn er voor Harderwijk om zich aan te melden bij Fieldlab? Is het college hiertoe bereid?  
 
Namens de fractie van de VVD Harderwijk- Hierden, Iris Haklander