VVD Harderwijk Hierden wil duidelijkheid over toekomst AZC Harderwijk

De VVD Harderwijk Hierden heeft 8 september schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de invulling en communicatie over het nog te openen asielzoekerscentrum in Harderwijk.

Vooralsnog is de informatie dat het azc in Harderwijk gewoon open gaat.

De instroom van asielzoekers is de afgelopen periode afgenomen. Na een rondgang langs 40 de te openen asielzoekerscentra blijkt dat de opening van 24 asielzoekerscentra op losse schroeven staat. Waarbij er 4 definitief al niet opengaan. Vooralsnog is de informatie dat het azc in Harderwijk gewoon open gaat.

De VVD Harderwijk Hierden wil graag weten wat het effect van het niet opengaan van andere centra is voor de opening en komst van asielzoekers naar Harderwijk.
  • Ziet de samenstelling van de asielzoekers er straks wel zo divers uit zoals afgesproken?
  • Komen er mogelijk minder asielzoekers naar Harderwijk?
  • Wat als het asielzoekerscentrum voorlopig niet in gebruik wordt genomen of slechts van korte duur, hoe gaat de gemeente daar mee om?
  • En hoe informeert de gemeente omwonenden en vrijwilligers over al deze (landelijke) gebeurtenissen? Er wordt hard gewerkt door vrijwilligers om de asielzoekers welkom te heten, deze mensen moeten weten waar ze aan toe zijn.

De VVD Harderwijk Hierden ziet de noodzaak voor het huisvesten van asielzoekers in Harderwijk.


We nemen als gemeente hierin onze verantwoordelijkheid. We gunnen iedereen een toekomst en sluiten onze ogen niet voor de problemen in de wereld. Wat betreft de VVD Harderwijk Hierden doen we dat niet alleen in Harderwijk maar in heel  Nederland. Daarom willen we duidelijkheid over de invloed van minder asielzoekerscentra in  Nederland op de toekomst van het asielzoekerscentrum in Harderwijk.