VVD Harderwijk – Hierden vraagt college om opheldering omtrent oude stadhuis

De VVD Harderwijk – Hierden is geschrokken van de bouwkundige staat waarin het oude stadhuis momenteel verkeerd. Zaken als lekkages, houtrot, brandveiligheid, problemen met de fundering en in het verleden halfslachtig uitgevoerde renovaties stapelen zich op.

Een presentatie gegeven door architecte Claudia Schmidt tijdens de commissie samenleving van vorige week donderdag legde de knelpunten pijnlijk bloot.


Volgens VVD Raadslid Klaas uit de Bosch is het zorgwekkend dat het pand zo is afgetakeld over de jaren. Een van de meest herkenbare gebouwen van de Harderwijkse binnenstad met daarin de zeer waardevolle oude raadzaal in zo’n slechte staat is geen goede zaak.
 

Het vervolgproces

Het is de VVD Harderwijk – Hierden niet geheel duidelijk wat precies het vervolgproces wordt en wat de te verwachten kosten zijn. Het is nog maar de vraag of de gereserveerde onderhoudsgelden voldoende zijn om de kosten te dekken. Tijdens de commissievergadering kon geen inschatting van de kosten worden gedaan. Wel was in de Stentor van vrijdag 26 augustus te lezen dat het college bij monde van Wethouder De Jong een kostenpost van meer dan een miljoen Euro verwacht.
 

Om hier meer duidelijkheid over te krijgen stelt de VVD fractie de volgende vragen aan het college:
 

  1. Hoe zal het vervolgproces eruitzien met betrekking tot mogelijke bouwkundige aanpassingen en die hieraan vast hangende keuzes?
  2. Hebben de recente ontdekkingen van de staat van het gebouw en de aanpassingen die deze vragen invloed op het toekomstig gebruik van het Oude Stadhuis? En zal de Gemeenteraad hier nog in worden betrokken?
  3. In hoeverre is de brandveiligheid van het gebouw op dit moment gewaarborgd en hoe staat dit in relatie tot het feit dat blijkbaar de alarminstallatie niet in direct contact met de alarmcentrale van de brandweer staat?
  4. Tijdens de commissie vergadering konden er door de wethouder en door de architect slechts enkele losse bedragen worden genoemd en kon er geen inschatting van de totale kosten worden gegeven. In de Stentor van 26 augustus lezen wij echter een bedrag van minimaal 1 miljoen Euro. Wat is de reactie van het college op het vermelde bedrag van minimaal 1 miljoen Euro en het feit dat de raad dit bedrag uit de pers moet vernemen?
  5. Hoe kan in de toekomst worden voorkomen dat gemeentelijk vastgoed in zo’n slechte staat beland en er zulke ingrijpende maatregelen nodig zijn?