VVD Harderwijk Hierden stelt schriftelijke vragen over geweld tegen politie en hulpverlening

De VVD Harderwijk-Hierden vraagt opheldering aan het college over de toename van zware geweldsincidenten gericht tegen politie en hulpverleners.
 

Helaas komt deze vorm van geweld nog veel voor. Het aantal zware mishandelingen gericht tegen agenten is in 2019 verdubbeld ten opzichte van 2018.

Onlangs verscheen er ook in onze gemeente een vreselijk bericht over geweld gericht tegen een agent. Er lijkt een zorgelijke, landelijke trend gaande van afnemend respect tegenover politiemensen en hulpverleners. Daarnaast leidt de corona crisis er volgens onderzoek toe dat geweld en agressie op de werkvloer toeneemt, tegen hulpverleners in brede zin. Mensen lijken een ‘korter lontje’ te hebben, wat leidt tot de nodige problemen. De VVD is van mening dat we ons blijvend moeten inspannen om dit onacceptabele geweld tegen deze beroepsgroepen te voorkomen.

Noha Lammerts van Bueren vraagt het college daarom namens de VVD Harderwijk-Hierden wat de cijfers laten zien als het gaat om geweld tegen agenten en hulpverleners in onze gemeente en welk deel hiervan valt in de categorie ‘zware mishandeling’. De partij ziet een rol weggelegd voor de gemeente om dergelijk geweld te helpen voorkomen en wil daarom weten hoe middelen/acties opgeschaald kunnen worden, en wat er gedaan wordt aan nazorg wanneer een dergelijk incident plaats vindt. Tot slot wil de VVD weten wat er gedaan wordt om het respect voor hulpverleners in brede zin kracht bij te zetten.