VVD Harderwijk-Hierden maakt zich zorgen over vertraging werkzaamheden Vissershaven en Havendam

De VVD Harderwijk-Hierden is ontzettend blij dat de Vissershaven en de Havendam met het bekende ‘bargje’ opnieuw ingericht en opgeknapt wordt. De uitstraling was al lange tijd een doorn in het oog van omwonende en ondernemers ten opzichte van de nieuwe boulevard.

Echter lopen de werkzaamheden ontzettend uit, waardoor ondernemers hier de dupe van dreigen te worden 

De VVD heeft hier grote zorgen over en heeft daarom vragen gesteld aan het college B&W.
 
In augustus 2021 zijn de werkzaamheden begonnen aan de Vissershaven en de Havendam. Deze herinrichting is ook met veel enthousiasme ontvangen door de ondernemers en omwonenden. Ook als VVD zijn we bijzonder blij dat dit gebied aangepakt wordt en daardoor beter aansluit bij de nieuwe boulevard qua uitstraling. Er is gecommuniceerd naar betrokkenen dat in het hoogseizoen 2021 gestart moest worden met de werkzaamheden, zodat het klaar is voor de start in het nieuwe seizoen van 2022.

Immers: ondernemers aan de Havendam, Havendijk en de nieuwe boulevard zijn afhankelijk van diezelfde Havendam. Nu blijkt echter dat de eerder gecommuniceerde oplevertermijn van maart 2022 niet gehaald gaat worden. Door de uitvoerder zijn er zelfs signalen afgegeven aan omliggende ondernemers dat het eind mei/begin juni pas klaar zal zijn. Dit is voor de betrokken ondernemers een bijzonder grote teleurstelling, omdat juist het aankomend seizoen een belangrijke periode is na alle coronabeperkingen van de afgelopen jaren. Als VVD delen wij die zorg, juist nu ondernemers weer een volledig toeristenseizoen open kunnen.

Daarom wil de VVD duidelijkheid van het college wat nu de verwachte opleverdatum gaat worden. Daarnaast wil de VVD ook graag weten of het college mogelijkheden ziet om de werkzaamheden toch versneld te voltooien. Tot slot, mocht dit niet mogelijk zijn, om samen met de ondernemers proberen zo veel mogelijk de schade te beperken door aanvullende maatregelen te treffen om de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de ondernemers te vergroten.
 
De ingediende vragen zijn als volgt:
  1. Wat is op dit moment de verwachte oplevertermijn van de herinrichting/reconstructie van de Havendam en Vissershaven?
  2. Hoe zeker is deze termijn of wordt er nog rekening gehouden met een mogelijke uitloop van de werkzaamheden?
  3. Wat is de reden dat de opleverdatum vertraagd is ten opzichte van eerdere communicatie?
  4. Aan ondernemers is gecommuniceerd dat dit te maken zou hebben met onder andere archeologisch en explosieven onderzoek. Klopt dit? En zo ja waarom is hier geen rekening mee gehouden voorafgaand aan de werkzaamheden?
  5. Welke mogelijkheden ziet het College om alles in het werk te stellen om de werkzaamheden af te ronden voordat het (toeristen) seizoen (half april) echt los gaat barsten?
  6. Als de werkzaamheden niet eerder afgerond kunnen worden, is het college bereid om met de getroffen ondernemers in gesprek te gaan op welke manier men via tijdelijke ingrepen zo veel mogelijk geholpen wordt met bereikbaarheid?
  7. Is het college bereid om constructief en meewerkend te zijn naar ondernemers als zij zelf ook initiatief nemen om de zichtbaarheid en bereikbaarheid van hun locatie te vergroten? 
Namens de fractie van de VVD Harderwijk-Hierden,
Maarten van Panhuis

Herinrichting Havendam Harderwijk
(Afbeelding VVD Harderwijk)