VVD Harderwijk-Hierden maakt zich zorgen: hoe veilig is online Harderwijk?

Het nieuwe collegeprogramma van gemeente Harderwijk is vorige week gepresenteerd. Daarin wordt vermeld dat zij cybercrime willen aanpakken, door onder andere inwoners en ondernemers voorlichting te geven over cybercrime. 

“Dat is natuurlijk een mooi initiatief, maar niet voldoende,” stelt Maaike van Dantzig, fractievertegenwoordiger van de VVD Harderwijk-Hierden

“Het is de verantwoordelijkheid de gemeente om de gegevens die zij hebben van haar inwoners en ondernemers goed te beveiligen. Onderzoeken geven aan dat gemeenten kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Het laatste wat we zouden willen is dat gegevens van onze inwoners op straat komen te liggen of, erger nog, op het darkweb terecht komen.”

Reden voor de VVD Harderwijk-Hierden om schriftelijke vragen te stellen aan het college. “Naast recente cijfers over het aantal cyberaanvallen, willen we graag concrete plannen van het college hoe zij cyberaanvallen op de gemeente tegengaan en welke middelen zij daarvoor nodig hebben. We zien als VVD graag dat gemeente Harderwijk, ook online, een veilige gemeente is om te wonen.” sluit Van Dantzig af.

Het aantal cyberaanvallen op gemeenten is afgelopen jaar verdubbeld. Het betreft met name de ransomware-aanvallen, waarbij hackers om losgeld vragen. Naast dat het aantal incidenten toeneemt, wordt het ook steeds complexer om deze aanvallen het hoofd te bieden en is de impact steeds ernstiger. Privacygevoelige gegevens van inwoners, maar ook medewerkers en diensten, kunnen online worden geplaatst en zelfs op het darkweb terecht komen. Ook het aantal meldingen van phishing neemt sterk toe. Niet alleen de gemeenten zelf zijn kwetsbaar, maar ook de derden waar zij mee samenwerken.

In een tijd waarbij de gemeente steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, en dus meer data, is het van belang om deze gegevens goed te beschermen. Vaak is dit voor de gemeente een grote kostenpost en ontbreekt de expertise. Het college beaamde dit tijdens de commissievergadering op woensdag 19 oktober, waar hij zei dat cybercrime vaak ‘het ondergeschoven kindje’ is, al dan niet ongewenst, en het een flinke klus is om aan te pakken.