VVD Harderwijk-Hierden kiest voor oppositierol in nieuwe raadsperiode

Maandag 4 april heeft de lokale VVD richting de verkenner aangegeven dat zij naar aanleiding van de verkiezingsuitslag bewust kiezen voor de oppositierol en daarmee gehoor geven aan de verkiezingsuitslag.

‘Afgelopen 8 jaar heeft de VVD in de voorgaande coalitie verantwoordelijkheid genomen

Dat één partij hier substantieel van profiteert en de andere coalitiepartijen verliezen, en wij als VVD zelfs halveren, is zuur, maar de kiezer heeft ons niet willen belonen voor het beleid van de afgelopen jaren’ aldus fractievoorzitter Menno Doppenberg. Er zijn twee duidelijke winnaars en we vragen de verkenner om dan ook in eerste instantie met Harderwijk Anders en Gemeentebelang het gesprek te voeren op zoek naar een nieuwe coalitie. Op deze manier wordt gehoor gegeven aan de kiezer.
 
De VVD zal dit ook doen. Door niet te gaan voor het pluche en in de coalitie te stappen. Dat betekent dat de VVD er voor kiest vanuit de oppositie te gaan werken en het nieuwe college zo te controleren. Met deze keuze nemen we de uitslag serieus en zullen we onze verantwoordelijkheid nemen door te komen met aanvullende ideeën en goede plannen. Dat zal nodig zijn want door de nieuwe verhoudingen zal er een links georiënteerde coalitie ontstaan.
 
Harderwijk Anders heeft in de krant aangegeven te gaan voor een VANG coalitie met twee wethouders. Door te sturen op twee wethouders krijg je een college dat werkt op basis van het uitoefenen van positie en macht. Het gaan werken met een vijfde wethouder vindt de VVD met de huidige financiële uitdagingen geen optie en ook onnodig. De afgelopen jaren zijn de grote uitdagingen al aangepakt met een college met vier wethouders. De VVD heeft de verkenner gevraagd een drie of vier partijen coalitie met vier wethouders te onderzoeken, waarbij beide winnaars Harderwijk Anders en Gemeentebelang onderdeel van uitmaken.
 
De VVD blijft werken aan het mooier maken van Harderwijk en Hierden en neemt de verantwoordelijkheid door zowel te luisteren naar de kiezer, maar ook vanuit de oppositie constructief, maar kritisch samen te werken met álle andere partijen.