Voltallige oppositie betwijfelt of coalitie ergste afvalproblemen heeft opgelost

Door Harry Schipper – Al in de allereerste vergadering van de Harderwijkse gemeenteraad leggen de oppositiepartijen PvdA, Gemeentebelang, VVD, SGP en GroenLinks het vuur aan de schenen bij het college van burgemeester en wethouders.

De voltallige Harderwijkse oppositie wil weten of B en W de ergste problemen met de afvalinzameling in Harderwijk zoals beloofd vóór 1 augustus heeft opgelost

De vijf fractievoorzitters Wilco Bos (PvdA), Mark de Lange (Gemeentebelang), Menno Doppenberg (VVD), Wietske Hollanders (GroenLinks) en Jan van Panhuis (SGP) willen ook graag weten wat volgens het college nu de top drie is van ergste problemen als het gaat om de afvalinzameling in Harderwijk. Het vijftal heeft hiertoe schriftelijke vragen ingediend die het college van B en W binnen een maand moet beantwoorden.

Eerder al, op 7 februari, hadden ook de fracties van CDA, Harderwijk Anders en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan B en W, al was dat nog het vorige college, van vóór de gemeenteraadsverkiezing. In het daaropvolgende coalitieakkoord beloofden de nieuw aangetreden wethouders dat de ergste problemen met de afvalinzameling vóór 1 augustus zouden zijn opgelost.  

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos vermoedt zelf dat het Harderwijkse college van B en W haar belofte niet heeft waar kunnen maken. “We krijgen overal uit de stad signalen dat de afvalinzameling nog steeds niet op orde is. Er staan bijvoorbeeld wel nu overal GFT-bakken, maar inwoners kunnen die nog steeds niet openen met hun afvalpas. Tja; hoezo opgelost?”

Zo schrijft de Harderwijkse Sandra Meems op Twitter op 4 augustus over de drie gloednieuwe GFT-afvalbakken die achter de parkeerplaats van het winkelcentrum bij het P.C. Hooftplein zijn geplaatst: “Deze bakken staan er nu al een aantal weken, maar nog steeds niet in gebruik. Wanneer worden ze in gebruik genomen? Iedere keer komt er nu wel een vrachtwagen tevergeefs om ze te legen, maar dat is een beetje zinloos als ze niet eens open zijn”.

Meems heeft naar eigen zeggen de kwestie een maand daarvoor ook al bij de gemeente zelf aangekaart, maar kreeg daarop geen reactie. “De communicatie is drama”, beschrijft ze haar contact met de gemeente Harderwijk.

Die ervaring heeft ook Eline Bakhuijzen, die in het Waterfront woont. “Er staat in onze straat Zuiderhoofd al vanaf dat we hier kwamen wonen een bak waarin we ons GFT-afval mogen gooien. Maar niemand in onze straat kan met zijn of haar afvalpas die bak open krijgen. Ik heb hierover al ik weet niet hoe vaak gebeld met afvalverwerker Aconov en de gemeente. Bij Aconov zeiden ze eerst dat wij als bewoners van de laagbouw geen recht hebben om gebruik te maken van die GFT-bak. Maar dat is natuurlijk onzin: iedereen moet toch de mogelijkheid hebben om zijn afval te scheiden? De laatste keer dat ik belde, afgelopen week, kreeg ik te opeens te horen dat er een storing in hun systeem zat. Hoe verzinnen ze dat? Ze kunnen inderdaad met een druk op de knop de bak wel toegankelijk maken voor onze afvalpassen, maar dat is nog altijd niet gebeurd”.

Bakhuijzen heeft ook de gemeente al meerdere keren gebeld. “Gister ben ik teruggebeld door de afvalcoach, ene mijnheer Jansen. Hij heeft beloofd er achteraan te gaan. En Aconov belde mij vandaag dat ze van mij eerst foto’s willen hebben van die GFT-bak. Dat is voor hun administratie. Ze zeiden tegen mij dat dat nodig is, omdat de gemeente heel veel GFT-bakken heeft geplaats, waar ze zelf geen weet van hebben. Hopelijk is het nu snel opgelost, want dit duurt natuurlijk al veel te lang”.

Containers Pc Hooftplein Harderwijk