Teller bijzondere bijstand nu al op bijna vier miljoen euro

Door Harry Schipper – In totaal 4559 Harderwijkse huishoudens  hebben het afgelopen jaar voor een bedrag van 3.855.000 euro aan bijzondere bijstand aangevraagd én ontvangen.

Het grootste deel van die bijstand, zo’n 2,6 miljoen euro, is aangevraagd als energietoeslag en kan nog verder oplopen, omdat aanvragen voor energietoeslag nog tot 30 april van dit jaar mogen worden ingediend

De cijfers blijken uit antwoorden van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van Wietske Hollanders (GroenLinks) en Jitske van Noordennen (PvdA). Beide raadsleden waren benieuwd of Harderwijkers de bijzondere bijstand weten te vinden en hoe deze wordt ingezet.

Tot en met november van vorig jaar is voor 860 duizend euro aan Harderwijkse huishoudens verstrekt in het kader van financiële regelingen die vallen onder bijzondere bijstand. Dat bedrag is zonder de energietoeslag. En zonder de leenbijstand, waaraan de gemeente een bedrag van ruim 108 duizend euro heeft uitgegeven. Ook verstrekte de gemeente nog eens een bedrag van ruim 110 duizend euro aan aanvullende ziektekostenverzekeringen. En ging nog eens bijna 170 mille op aan de opvang van kinderen, die een sociaal medische indicatie hebben.

De gemeente honoreerde vorig jaar driekwart van alle aanvragen voor bijzondere bijstand en energietoeslag, zo blijkt ook uit de antwoorden van B en W. De teller van het aantal huishoudens dat een energietoeslag heeft aangevraagd, staat inmiddels boven de tweeduizend.
Binnen specifiek de bijzondere bijstand stroomde veruit het meeste geld (zeventig procent) overigens niet naar de gezinnen zelf, maar naar mensen die deze gezinnen helpen om hun financiën te beheren of om uit de schulden te komen. Vaak zijn dit professionele bewindvoerders en curatoren.