Stand van zaken woningbouw

Campagne nieuws - Bij de vorige verkiezingen riep Harderwijk Anders “iedereen binnen 2,5 jaar van een passende woning voorzien.” En dat blijven ze doen! De afgelopen jaren hebben ze keihard gewerkt (zie ook het overzicht op de website) aan meer woningbouw. 

In de periode tussen 2015 en 2021 is Harderwijk gegroeid met zo’n 1.700 woningen

Maar het is niet hard genoeg gegaan. Het is nog onvoldoende om iedereen binnen 2,5 jaar van een passende woning te voorzien. In de komende tien jaar zal Harderwijk nog eens 3.500 woningen moeten bijbouwen om te kunnen voorzien in de groeiende vraag. Kijkend naar de plannen die op dit moment bekend zijn, ligt Harderwijk goed op schema. Het totaal aan woningbouwplannen overstijgt zelfs de behoefte. Wel zijn er verschillen per prijssegment. De komende jaren moet het accent liggen op betaalbare koop en sociale huur.

De woningmarkt is op het moment als volgt te beschrijven:
  • Steeds vaker komen mensen die veel geld te besteden hebben naar Harderwijk, soms komen ze oorspronkelijk ook uit Harderwijk
  • De positie van lokale jongeren/ starters en mensen met lagere inkomens wordt slechter
  • Woningen worden in toenemende mate betrokken door mensen die van buitenaf komen (diepere zakken) en mensen die een grotere woning willen kopen of in een wijk andere willen wonen (overwaarde)
Om de huidige lokale (en regionale) vraag naar woningen te kunnen voldoen lijken er genoeg plannen... maar door de komst van nieuwe inwoners zijn er meer woningen nodig om de lokale vraag een plek te kunnen geven. Er zijn vooral te weinig betaalbare koopwoningen en -huurwoningen. De komende jaren moet het accent liggen op betaalbare koop en sociale huur.

In 2022 is de oplevering van ruim 1.000 woningen gepland. Deze komen in Stadsdennen, Tweelingstad, Harderweide en Waterfront. In de vier jaar hierna staan voor ruim 1.000 woningen concrete bouwprojecten klaar en voor nog eens bijna 1.000 woningen is een eerste plan gemaakt. Met de woningbouwcorporaties zijn nieuwe afspraken gemaakt voor de bouw van 1.000 woningen tot 2030.

De regeling voor startersleningen is afgelopen jaar uitgebreid. Verder maken we dit jaar stappen door proeven te doen met koopwoningen die op gehuurde grond staan (erfpacht heet dat). Ook starten we maatregelen om te voorkomen dat woningen door beleggers worden opgekocht en wordt het splitsen van woningen mogelijk.