Speciale status voor historische akker bij Bheene’s Boerderie in Hierden

Door Harry Schipper – Een stuk landbouwgrond  tussen een boerderij aan de Hagenweg 4 - bij echte Hierdenaren beter bekend als ‘Bheene’s Boerderie - en de Paasloweg in Hierden mag nooit meer bebouwd worden.

De Harderwijkse gemeenteraad heeft besloten de eeuwenoude akker de bestemming ‘landbouwakker met historische waarde’ te geven om zo te voorkomen dat er ooit woningen of andere bebouwing op komen te staan

De nieuwe bestemming die op de historische akker komt te liggen, spruit voort uit een initiatief van het SGP-raadslid Jan van Panhuis. Volgens hem bleek uit gesprekken met boerderijeigenaar Dirk Schuurkamp dat er flinke zorgen bestaan of het historische karakter van de akker wel blijvend behouden kan blijven. Van Panhuis wist te melden dat de familie Schuurkamp al meer dan twee eeuwen op het stuk land boert. De akker zelfs is nog veel ouder.

Raadsleden brachten eerder dit jaar in commissieverband een bezoek aan Bheene’s Boerderie. Deze boerderij is één van de drie boerderijen waar bij wijze van proef meer economische bedrijvigheid mag plaatsvinden dan bij andere boerderijen. Maar wel op voorwaarde dat het historische karakter van de gebouwen en de omgeving, inclusief beplanting, behouden blijft. Dirk Schuurkamp is ook voorzitter van de projectgroep die zich inzet voor het behoud van de historische boerenerven in Hierden. Daarvan zijn er nu nog een kleine honderd over.

Door meer economische bedrijvigheid op de boerenerven toe te staan, is de kans veel groter dat het historische karakter van die boerenerven kan worden behouden, zo is de gedachte. Schuurkamp heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de historie van zijn eigen Bheen’s  Boerderie en erg in stand te houden en te versterken. Maar ook de akker er vlakbij is historisch en moet behouden blijven voor het nageslacht, zo betoogde Van Panhuis tijdens de laatste raadsvergadering. Op de akker worden door Schuurkamp oude tarwesoorten als ‘eenkoren’ en ‘emmer’ geteeld.

Wethouder Edwin Enklaar leek het niet nodig om voor dat ene perceel grond de bestemming te veranderen. De huidige bestemming staat woningbouw erop toe, zolang het landschappelijk past, zo liet hij weten.  “Het is in principe geschikt voor bebouwing”, verduidelijkte hij. Maar om dat wel of niet te doen ‘is een beslissing die aan de eigenaar zelf is’, vond de wethouder van woningbouw.

Van Panhuis was het daarmee eens, maar zei ook dat de familie Schuurkamp zelf graag wil ‘dat het voor ieder inwoner van Hierden duidelijk zichtbaar moet zijn dat hier deze historie nog is waar te nemen’. Dat het gevolg is dat straks de kinderen van Schuurkamp niet op de akker een woning of woningen kunnen bouwen is volgens Van Panhuis juist ook de bedoeling van Schuurkamp zelf.

De andere raadsfracties steunden het amendement van de SGP eenmansfractie om de landbouwakker met hoge historische waarde met het doel tot toekomstig behoud vrij te bestemmen van bebouwing’. Alleen de fractie van Gemeentebelang stemde tegen.

Bheene s Boerderie Hierden