SGP: ‘Zet regenboog-gemeentegeld in voor voorlichting over man-vrouw-huwelijk’

Door Harry Schipper – Het SGP-raadslid Jan van Panhuis gaat donderdagavond de Harderwijkse raad voorstellen om jaarlijks 47.500 euro uit te trekken om voorlichting te geven over het huwelijk tussen man en vrouw.

De SGP Harderwijk-Hierden wil de kosten van de huwelijksvoorlichting aan inwoners van Harderwijk financieren door het jaarlijkse geldbedrag te schrappen dat is bedoeld om Harderwijk voortaan ook als regenbooggemeente op de kaart te zetten

Donderdagavond behandelt de Harderwijkse gemeenteraad de zogeheten Kadernota 2022-2025 waarin het gemeentebestuur haar plannen ontvouwt voor de eerstkomende vier jaar. Bij het debat hierover kondigden de meeste raadsfracties al aan om met moties en amendementen (aanpassingen) te komen. Sommige zijn het niet eens met de vele ‘ombuigingen’ die nodig zijn om straks de gemeentebegroting sluitend te krijgen.

Van Panhuis en zijn partij willen niet dat er vanaf volgend jaar voortaan jaarlijks 47.500 euro uitgegeven word aan de promotie van Harderwijk als regenbooggemeente. Al vinden ze het wel ‘van zeer groot belang dat iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt in onze gemeente’. Van Panhuis vindt de doelstellingen van de regenbooggemeente die Harderwijk wil zijn ‘indruisen tegen Gods wetten en ordonnantiën’, uitgezonderd dan het discrimineren, minachten of achteruitstellen van de LHBTI+’ers.

Van Panhuis dient donderdag nog twee amendementen in. Met de ene wil hij zo’n 100.000 euro besparen op de samenwerking die Gezond Actief Harderwijk (GA! Harderwijk) is aangegaan met alle werkgevers van Harderwijkse sport- en cultuurprofessionals. Het geld kan volgens hem worden bespaard door de zondagsrust te bevorderen, ofwel door geen activiteiten op zondagen te organiseren. En wanneer de Internationale Hanzedagen geen vier, maar drie (doordeweekse) dagen duren en dus niet op zondag plaatsvinden, kan ook zo maar een kwart van het miljoen - dat Harderwijk kwijt is aan de organisatie van het evenement - worden bespaard. Toch maar mooi 250.000 euro minder dus…

Geen enkele andere raadsfractie heeft de drie amendementen medeondertekend. De verwachting is dat de SGP-amendementen ook geen of onvoldoende steun krijgen van de andere partijen.