Schriftelijke vragen Gemeentebelang over jonge ondernemers

Campagne nieuws - Gemeentebelang heeft het belang voor ondernemers hoog op de prioriteitenlijst staan. Ook het belang van jongeren in onze gemeente is voor ons erg belangrijk. Daarom schrok onze (steun)fractie van het bericht in de Stentor van 24 februari 2022. 

Dit artikel is de dag ervoor online op de website van de Stentor gepubliceerd. Dit betreft een geschil tussen 2 jonge ondernemers en de gemeente

Laten we vooropstellen dat we het lastig vinden om dit onderwerp aan te moeten kaarten. Immers, ondernemers die iets fout doen, dienen zich net als iedere andere overtreder te verantwoorden. Maar in dit specifieke geval komt het persé willen handhaven van een dwangsom van €20000 voor Gemeentebelang over als een werkwijze die niet bij dit college past. Wij missen de transparantie.

Een journalist geeft aandacht aan de zaak, maar er wordt door het college gezwegen als er vragen over worden gesteld. Er wordt voet bij stuk gehouden. Ons college denkt juist altijd goed mee. Terwijl Gemeentebelang juist denkt dat het college een goede, sympathieke beurt maakt als wethouder Companjen zijn excuses zou aanbieden voor de ontstane situatie en dat burgemeester van Schaik de dwangsom op zijn minst zou minimaliseren tot een symbolisch bedrag.

Dat het college niet wilde reageren op de vragen van de Stentor vanwege het lopende onderzoek en een mogelijke rechtszaak, maakt het voor Gemeentebelang niet anders mogelijk dan u schriftelijke vragen te stellen. De rechtszaak kan nog weleens een halfjaar in beslag gaan nemen. Wij hebben daarom schriftelijke vragen voor u opgesteld.

Schriftelijke vragen:

  1. Wil het college aan ons uitleggen waarom de twee avonden in 2021 werden voorzien van een waarschuwing met een dwangsom, terwijl in januari 2022 de drive-thru met vergunning wel werd toegestaan?
  2. Het college is in de afgelopen twee jaar erg meegaand en meedenkend geweest met
    ondernemers. Waarom kan het college zich in deze zaak ook niet flexibel opstellen?
  3. Gemeentebelang heeft geconstateerd dat er elders in Harderwijk van februari 2020 tot januari 2022 meerdere activiteiten hebben plaatsgevonden, zonder dat daar een vergunning voor werd aangevraagd. Heeft het college deze evenementen in beeld? Zo nee, waarom niet?
  4. Gaat het college de organisatoren van deze activiteiten ook nog benaderen met bijvoorbeeld een boete? Zo nee, waarom niet?
  5. Het karakter van een last onder dwangsom is dat men niet direct een financiële last ondervind. Is het college bereid om met de ondernemers in gesprek te gaan en de jonge ondernemers bijvoorbeeld zonder een hoge boete uit de crisis te laten klimmen? Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groet,
Bert Holleman, raadslid Gemeentebelang Harderwijk/Hierden