Raadslid wil corona-gedenkplek in Harderwijk

Door Harry Schipper – Het gemeenteraadslid Bert Holleman (Gemeentebelang) wil in Harderwijk een ‘corona-gedenkplek’ in de vorm van een monument.

Het corona-monument moet ‘ook in de toekomst een blijvende herinnering zijn aan de moeilijke corona-tijd

“Er zijn in korte tijd veel mensen overleden aan het coronavirus”, stelt Holleman. “Nabestaanden hebben daardoor geen afscheid kunnen nemen zoals ze dat hadden gewild. Maar ook op anderen heeft dit coronajaar een enorme impact gehad. Bijvoorbeeld omdat ze hun baan kwijtraakten of hun studie moesten onderbreken. Vrijwel iedereen is wel geraakt door de maatregelen tegen het virus”.

Ook op andere plaatsen in deze regio zijn of worden monumenten geplaatst. Zo staan die er al in Heerde en Zwartewaterland. En ook het Nunspeetse gemeentebestuur maakt plannen voor een herdenkingsplek in de vorm van een herdenkingssteen met bankjes in een park . In deze gemeenten maakte het coronavirus in korte tijd relatief veel slachtoffers.

Holleman benoemt ook de impact van corona op ‘ouderen die weinig bezoek en vereenzamen’. “Ik wil dus een gedenkplek voor álle mensen die om wat voor reden geraakt zijn in deze zwarte periode. Dus niet alleen de mensen die ons zijn ontvallen”.

Holleman is van plan om na het politieke zomerreces van de Harderwijkse gemeenteraad een motie in te dienen, waarin hij vraagt om de corona-gedenkplek. Vanwege de vakanties van de andere raadsleden heeft hij voor zijn motie nog geen steun bij hen gezocht. Door zijn plan bekend te maken  hoopt hij wel dat organisaties, die willen helpen om de gedenkplek te realiseren, alvast contact met hem opnemen. Over de plek waar het monument moet komen, wie het mag maken en wat het mag kosten, laat hij zich vooralsnog niet uit. “Er moet iets moois komen wat blijvend is”, vindt het Harderwijkse raadslid.

(Afbeelding Marielle Cornielje)