Raad veegt plan voor Monkey Town nu van tafel: ‘eerst afspraken maken over woningbouw’

Door Harry Schipper – Tot verrassing van B en W heeft de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond het kant-en-klare voorstel om mogelijk te maken dat in het oude Praxis-pand aan de Verkeersweg 3 maximaal tien jaar lang zich Monkey Town vestigt, verworpen.

In plaats daarvan nam de raad een motie van CDA, ChristenUnie, PvdA, D66, GroenLinks en VVD aan waarin het dagelijkse gemeentebestuur wordt gevraagd te onderzoeken óf en hoe snel er woningen gebouwd kunnen worden op het Praxis-terrein en het gebied erachter, desnoods tijdelijke woningen

B en W moeten met eigenaar Floris van Maanen van het voormalige Praxis-pand en het flinke terrein dat erachter en omheen ligt, voor 1 maart volgend jaar komen tot bindende afspraken over die woningbouw. En ze moeten meteen ook kijken op welke termijn en tegen welke voorwaarden het TinQ-tankstation kan worden verplaatst.

Monkey Town
Van Maanen is al maanden met het gemeentebestuur in gesprek over de mogelijkheden voor woningbouw op zijn flinke stuk grond, dat ingeklemd ligt tussen de (huizen en tuinen achter de) Verkeersweg, het Morgencollege en het CCNV. In de tussentijd, waarin de woningbouwplannen concreet zouden worden en waarvoor eerst ook nog een nieuw bestemmingsplan moet worden gemaakt, wilde hij het bedrijfspand verhuren waarin eerst jarenlang de Praxis zat.

Een franchisenemer van de indoorspeeltuinketen Monkey Town bleek geïnteresseerd. Hij vroeg de gemeente of hij zich mag vestigen in het oude, leegstaande pand van Praxis aan de Verkeersweg. B en W staan positief tegenover dit verzoek, waarvoor een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan nodig is, op voorwaarde dat eerst ook de raad hiermee instemt. De gemeente stelt bovendien een termijn van maximaal tien jaar aan die ontheffing, omdat er voor het hele gebied achter het TinQ tankstation dus ook plannen voor woningbouw worden ontwikkeld.

Tankstation TinQ
Belangrijk obstakel is bovendien de aanwezigheid van het tankstation. Eigenaar Floris van Maanen heeft het station voor langere tijd verhuurd aan TinQ. Pas als dat contract afloopt, kunnen er stappen gezet worden. Van Maanen wil daarom tot die tijd ook zijn bedrijfspand aan een franchisenemer van Monkey Town verhuren. Het liefst zelfs langer dan tien jaar, maar dat wil de gemeente dus niet.

Sterker nog: de raad maakte korte metten met het voorstel van B en W om aan Monkey Town voor tien jaar een tijdelijke ontheffing te verlenen. Alleen de raadsfractie van Harderwijk Anders stemde voor het voorstel. Volgens HA-raadslid Edwin Enklaar worden alle afspraken, die al met Van Maanen waren gemaakt, door de afwijzende houding van de raad geschonden. En omdat de grondeigenaar juist graag woningen op zijn grond wil, vond het HA-raadslid de ingediende motie ‘totaal overbodig’.

Dat was niet hoe de andere partijen tegen de kwestie aankeken. “Wij willen dat er tussen de eigenaar en de gemeente concrete afspraken over woningbouw worden gemaakt”, liet raadslid Gerdien namens het CDA en de mede indienende raadsfracties weten. Ook PvdA-raadslid benadrukte het belang van concrete afspraken. “Woningbouw is nú superbelangrijk”, bracht hij naar voren. Grond- en pandeigenaar Floris van Maanen vond dat zelf ook. “Maar”, zei hij ook, “hoe langer de onderhandelingen duren, des te langer het duurt voordat er woningen gebouwd kunnen worden.

Van Maanen toonde zich opnieuw bereid om snel met de gemeente tot een overeenkomst te komen. “Wat mij betreft kunnen we er vanavond nog de handen op schudden”, liet hij weten. Hij was wel teleurgesteld dat de raad zijn plan doorkruiste voor de tijdelijke verhuur aan Monkey Town. “Hoe eerder u als raad besluit om hieraan mee te werken, hoe eerder we de plannen voor woningbouw kunnen ontwikkelen”. Hij voorzag dat anders zijn pand langdurig leeg kwam te staan. “En dat is iets wat u als raad, wat niemand wil”.

Wethouder Jeroen de Jong toonde zich verrast door het de opstelling van de raad. Ook hij wees er op dat er al maandenlang met Van Maanen gesprekken plaatsvinden over woningbouw op zijn terrein. Hij vertaalde het verwerpen van het collegevoorstel om Monkey Town tijdelijk mogelijk te maken als ‘nu niet, maar straks met een plan voor de woningbouw wél’ en beloofde zo snel mogelijk met Van Maanen aan tafel te gaan om afspraken te maken over woningbouw.

Over Monkey Town
Monkey Town  is een snelgroeiende keten van indoorspeeltuinen met op dit moment al bijna vijftig vestigingen in Nederland. Het bedrijf heeft ook al indoor speeltuinen in België, Duitsland en Zwitserland. Jaarlijks spelen er zo’n vier miljoen kinderen van 1 tot 12 jaar in de overdekte binnenspeeltuinen met glijbanen, ballenbakken, voetbalkooien, lasergame arena’s en kindertrampolines.