Raad stemt in met Tiny Houses aan de rand van Drielanden

Door: Maarten Westerduin. De gemeenteraad in Harderwijk heeft ingestemd met het vrijstellen van ruimte voor Tiny Houses (woningen kleiner dan 50 vierkante meter) bij het Rappad in Drielanden. 

Zowel de omwonenden als de potentiele bewoners zien dit niet zitten.

De omgeving van het Rappad is bang overlast te ervaren van de potentiële bewoners, die op hun beurt hadden gehoopt om ruimte in het buitengebied te krijgen.

De kleine huizen worden volledig ‘off-grid’ gebouwd en dat betekend dat ze geen gebruik maken van nutsvoorzieningen als water, stroom, gas of het riool.

Coalitiepartijen Harderwijk Anders, ChristenUnie en het CDA vormden samen met de Partij van de Arbeid een meerderheid in de stemming. De VVD was als enige coalitiepartij tegen. Samen met GroenLinks, D66, Gemeente Belangen en de SGP vonden ze vooral de locatie ongeschikt.

Zodra er drie potentiële bewoners zijn gevonden voor de Tiny Houses, zal er met de pilot worden gestart.

Op dit moment is van één persoon bekend dat hij interesse heeft. Tiny Houses zijn een opkomend fenomeen in Nederland. Er is een groeiende behoefte aan klein wonen om op die manier woonlasten en energie te besparen.
 
De Tiny Houses komen nu dus aan de rand van Dielanden, op een plek waar een jaar of tien geleden nog de C1000 stond. Een poteniële bewoner van zo’n Tiny House had dat liever anders gezien. Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond liet inspreker Gijs van de Berg weten dat hij liever over ruimte aan de Paasloweg in Hierden wilde beschikken: ,,Wonen in een Tiny House doe ik volgens een filosofie: minder bezit leidt tot meer rust en vrijheid. Het buitengebied is hier beter voor geschikt dan het binnengebied.’’

Het realiseren van de Tiny Houses gebeurt volgens een pilot, alles zit dus nog in de testfase.

Wethouder Jeroen de Jong heeft al aangegeven dat er in de tussentijd een evaluatie zal plaatsvinden met de bewoners én de omgeving. Na een wijziging van het voorstel is besloten dat er na 5 jaar ook wordt gekeken of de proef gelukt is. Als dat zo is, kan besloten worden om de proef te verlengen. De maximale tijd van de pilot blijft echter 10 jaar.