PvdA maakt zich zorgen om zorgverzekering minima

De Harderwijkse PvdA maakt zich zorgen over het voortbestaan van de collectieve zorgverzekering voor minima in Harderwijk. 

Verzekeraar Zilveren Kruis beëindigt op dit moment in verschillende gemeenten contracten voor dergelijke verzekeringen, omdat de polissen hier voor de verzekeraar te weinig winst opleveren.
 
Harderwijk kent diverse regelingen om minima te ondersteunen. Hieronder valt ook een collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis. Hierbij krijgen Harderwijkers met een laag inkomen een betaalbare zorgverzekering met een goede dekking. De kosten zijn lager doordat de verzekering korting geeft, en de gemeente ook een bijdrage levert. Binnenlands Bestuur publiceerde op 7 augustus een bericht over de dergelijke minimapolissen. Hierin wordt aangegeven dat de zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis zich de laatste tijd terugtrekken uit de minimapolissenregelingen van meerdere gemeenten. Het artikel werpt tevens de vraag op of de minimapolissen in de huidige vorm lang houdbaar zijn.
 

De Harderwijkse PvdA maakt zich ernstig zorgen om deze strategie van de zorgverzekeraars.

“Het zal niet bij enkele gemeenten blijven”, verwacht fractievoorzitter Wilco Bos, “eerst worden de contracten stopgezet in de gemeenten waar de minste winst gemaakt wordt, en langzaam volgen meer gemeenten. De lage inkomens worden de dupe van de drang naar steeds meer winst.”
 
Om de zorgen in ieder geval voor Harderwijk weg te nemen, heeft de PvdA-fractie vragen gesteld aan het College. Zo wil de fractie te weten komen wat de mogelijke gevolgen zijn voor Harderwijk en of er al met verzekeraar Zilveren Kruis gesproken wordt. Ook wil de PvdA weten hoe het College het voorbestaan van een betaalbare collectieve zorgverzekering met een goede dekking waarborgt voor lage inkomens.