PvdA Harderwijk: Gedrag Alliander aanpakken!

PvdA Harderwijk heeft schriftelijke vragen gesteld over het laakbare gedrag van netbeheerder Alliander. 

Naast de topbestuurders krijgen maar liefst 14 medewerkers een inkomen boven de Wet Normering Topinkomens

Collega  netbeheerders houden zich wél aan de wet. Die hoge beloningen zijn dus helemaal niet nodig om goede bestuurders en medewerkers aan te trekken.

PvdA Harderwijk vindt dat gemeente Harderwijk haar verantwoordelijkheid moet nemen. Tenslotte is de gemeente Harderwijk aandeelhouder van Alliander en kan dus invloed uitoefenen! De PvdA heeft in 2013 al een motie ingediend rond top inkomens. Nu wordt aan het College gevraagd hoe die motie zal worden uitgevoerd waar het Alliander betreft.

College van burgemeester en wethouders
Postbus 149
3840 AC Harderwijk

Betreft: Schriftelijke vragen ex artikel 32 Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk

Datum: 19 08 2015

Onderwerp: Top Inkomens Alliander

Geacht college,

Inleiding:
Afgelopen maandag 17 Augustus 2015 publiceerde de Stentor een artikel over de exorbitant hoge beloningen van de raad van bestuur en maar liefst 14 medewerkers bij netbeheerder Alliander. Een bedrijf dat Nota Bene eigendom is van Provincies en Gemeenten. Minister Plasterk heeft op vragen van de PvdA fractie in de Tweede Kamer aangegeven dat Alliander wel degelijk onder de Wet Normering Topinkomens valt. Andere netbeheerders houden zich wél aan de WNT.

De PvdA fractie in Harderwijk vindt de houding en gedrag van netbeheerder Alliander laakbaar. De Gemeente Harderwijk is aandeelhouder van Alliander en draagt in die zin medeverantwoordelijkheid.

De fractie van de PvdA heeft daarom de volgende vragen:
  • Hebt u kennis genomen van/bent u op de hoogte van het feit dat netbeheerder Alliander zich niet houdt aan de Wet Normering Topinkomens?
  • Bent u zich ervan bewust dat de raad in haar vergadering van 28 februari 2013 een PvdA motie heeft aangenomen over dit onderwerp? Dat daarin onder punt twee het verzoek is opgenomen om bestuurlijke invloed uit te oefenen indien bedrijven waar de gemeente Harderwijk zaken mee doet als zij zich niet houden aan de wet normering topinkomens? 
  • Wat vindt u van de houding van netbeheerder Alliander om alles in het werk te stellen de wet normering topinkomens te omzeilen? Dit ondanks het feit dat collega bedrijven zich wél houden aan de wet?
  • Wat gaat u ondernemen om als aandeelhouder van netbeheerder Aliander de genoemde motie uit te voeren?
  • Overweegt u om hierbij de andere aandeelhouders te betrekken? En wat zijn uw argumenten hierbij? 
  • Bent u bereid om al uw invloed aan te wenden om netbeheerder Alliander ervan te overtuigen dat dit soort beloningen niet meer geaccepteerd worden en maatschappelijk onaanvaardbaar zijn, en daarmee de motie naar behoren uit te voeren?

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA
Graddy Sondern
Fractievoorzitter