Politiek wijst gemeente op dumpingen en klachten over afvalinzamelaar Aconov

Door Harry Schipper – Alleen al bij het meldpunt van de raadsfracties van CDA, Harderwijk Anders en PvdA zijn sinds het van start gaan van het nieuwe gemeentelijke afvalbeleid al meer dan driehonderd meldingen en klachten binnengekomen.

Veel klachten gaan over het dumpen van afval bij onder meer ondergrondse containers, in andermans containers en over defecte ondergrondse containers, waar mensen hun zakken dan maar naast zetten, wat leidt tot overlast in de vorm van stank, ongedierte en onveilige situaties

Reden genoeg voor de drie raadsfracties om aan burgemeester en wethouders vragen te stellen over de eerste ervaringen die zijzelf, maar ook hun inwoners hebben met het nieuwe afvalbeleid; zoals waar ze tegenaan lopen. En wat er wellicht beter kan.

De politieke partijen zijn onder meer nieuwsgierig naar het aantal telefoontjes en mailtjes die er sinds 1 januari bij de gemeente en afvalinzamelaar Aconov zijn binnengekomen. En waarover die gaan. In hun brief met vragen aan B en W schrijven de drie fracties dat ze veel klachten ontvangen over de afhandeling van telefoontjes door Aconov. Ze willen weten of de gemeente dat eigenlijk wel weet en of ze er ook iets aan gaan doen.

Een flink aantal van de klachten die bij het meldpunt van de drie fracties binnenstormen gaan erover dat inwoners nog altijd niet hun afvalpas hebben ontvangen. Veel klachten gaan ook over dumping van afval. Ze willen weten of die klachten ook bij de gemeente binnenkomen en wat er tegen gedaan wordt.

Vragen zijn er ook over het feit dat sinds1 februari aan mensen die de milieustraat bezoeken om hun afvalpas en identiteitsbewijs wordt gevraagd als ze daar PMD afval gratis willen wegbrengen. Waarom is een identiteitsbewijs niet genoeg, zo vragen ze zich af. En wat doen de afvalinzamelaars met die gegevens.

Dat er op diverse plaatsen in Harderwijk ondergrondse containers defect zijn, was vorig jaar al bekend. Bij de politieke partijen blijven daarover meldingen binnenkomen. Ze vragen zich af of de gemeente daar eigenlijk wel van op de hoogte is. En wanneer ze dan worden gerepareerd. Ze stellen dat het kan voorkomen, dat er door niet goed functionerende of volle containers stortingen worden berekend, terwijl die niet of niet zo vaak zijn gedaan. Ze vragen welke oplossingen in zulke gevallen de gemeente de desbetreffende inwoners biedt.

Tot slot willen de drie fracties ook dat de regeling voor het opruimen van zwerfafval door de gemeente extra onder de aandacht wordt gebracht. Veel milieubewuste wandelaars, al dan niet met hun hond, ruimen onderweg zwerfafval op. Maar volgens signalen die de partijen binnenkrijgen zijn mensen daar huiverig voor geworden, omdat ze nu per lediging daarvoor zelf moeten betalen.

CDA Harderwijk
Harderwijk Anders
PvdA Harderwijk