Ophef over eikenkap Randweg

Door Harry Schipper – Het zijn niet alleen de zware takken die over de weg hangen en de veiligheid op en aan de Randweg in Harderwijk in gevaar brengen.

De bomen staan te dicht op de weg en hun wortels richten schade aan de verharding aan. Bij reparatiewerk beschadigen die wortels en wordt ook de gezondheid van de eiken aangetast

Dat maakt dat de bomen over een jaar of vijftien er niet meer kunnen blijven staan en alsnog gekapt moeten worden. Daarom hebben B en W een vergunning afgegeven voor het omzagen van eerst maar eens vier van in totaal vijftien Amerikaanse zomereiken langs de Randweg.

Dat schrijven B en W in antwoord op vragen over de afgegeven kapvergunning van de raadsfractie van Harderwijk Anders. Die vragen leidden op hun beurt tot verontwaardigde reacties op Facebook. Vooral omdat het wekelijks publiceren van kapvergunningen in de krant bij sommigen de indruk wekt dat de gemeente Harderwijk wel érg gemakkelijk ingaat op verzoeken van omwonenden om bomen te kappen waarvan ze hinder ondervinden.

Ook aan de Randweg hebben aanwonenden last van de eiken. De zware takken hangen steeds verder in hun tuinen over. En in de herfst je auto eronder parkeren is ook niet slim. De puntige eikels knallen met kracht op de autodaken en laten er tientallen putjes in achter. “Je autodak heeft dan wel wat weg van een omgekeerde poffertjespan”, legt een aanwonende uit. Reden voor hem en andere autobezitters in de straat om, in de periode dat de eikels vallen, hun auto’s maar wat verderop in omliggende straten te parkeren. “Wat ze daar natuurlijk ook niet prettig vinden”.

De gemeente heeft in overleg met de omwonenden nu een plan gemaakt om de vijftien Amerikaanse eiken verspreid over een periode van dertien jaar te vervangen door andere boomsoorten. Eerst maar eens vier. Flink terugsnoeien – wat sommige aanwonenden voorstelden - is volgens gemeentelijke deskundigen geen optie, om dat de bomen dan ‘in onbalans komen’.

Door de bomenkap te spreiden blijft het straatbeeld maar beperkt veranderen, luidt de gedachte. Ervoor in de plaats plant de gemeente bomen die flink groter dan de bomen die normaliter worden herplant.

Lees ook:
Harderwijk Anders: 'Behoud de bomen aan de Randweg'

Randweg Harderwijk foto Google maps
(Foto Google maps)