Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 24

Met deze week: Uitnodiging opening Zonnepark Harderwijk, inloopavonden Natuurherstel Veluwe en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Uitnodiging opening Zonnepark Harderwijk

Energiecoöperatie Endura en de gemeente Harderwijk nodigen inwoners van Harderwijk en Hierden uit voor de opening van Zonnepark Harderwijk op maandagmiddag 20 juni. Het zonnepark ligt op het parkeerterrein aan de Vuurtorenweg in het Waterfront. Het parkeerterrein is overkapt met 5854 zonnepanelen. Die voorzien naar verwachting jaarlijks 670 huishoudens van elektriciteit. Echt een uniek project in onze gemeente. U bent van harte welkom om de feestelijke opening bij te wonen. 
 
Opening Zonnepark Harderwijk
Locatie: Overloopparkeerterrein P8 (Vuurtorenweg)
Datum: maandag 20 juni
Ontvangst: vanaf 14.00 uur
 
Programma
14.00 uur Ontvangst genodigden
14.30 uur Welkom door de voorzitter van Energiecoöperatie Endura, Ruud Mantingh
14.40 uur Gemeente Harderwijk door de wethouder Duurzaamheid, Martijn Pijnenburg
14.50 uur Provincie Gelderland door de gedeputeerde Duurzaamheid, Jan van der Meer
15.00 uur Openingshandeling
15.05 uur Receptie op het Overloopparkeerterrein P8
16.00 uur Sluiting 

Praat mee over de toekomst van Harderwijk en Hierden

Hoe zien Harderwijk en Hierden er in de toekomst uit? Hoe gaan we om met thema’s als duurzaamheid, wonen, gebruik van openbare gebouwen en betutteling vanuit de overheid? Wat is onze eigen rol daarin en wat zijn onze wensen? Daarover kunt u meepraten tijdens het Stadsgesprek op:
 • Woensdagavond 22 juni vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in de Kiekmure!
Al uw ideeën en meningen dragen bij aan de omgevingsvisie en het omgevingsplan die voor onze gemeente in de maak zijn. Beide zijn onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Deze wet gaat naar verwachting op 1 januari 2023 in werking.
 
Aanmelden
Aanmelden voor het Stadsgesprek kan door een mail te sturen naar info@harderwijk.nl met vermelding van Stadsgesprek, uw naam en postcode. Meer informatie www.harderwijk.nl/praatmee. We zien u graag op 22 juni! 

Tip tuinieren als dat niet helemaal meer gaat

Genieten van uw tuin zonder al te veel en al te zwaar onderhoud? Wieden, maaien, schoffelen, spitten en snoeien. Tuinieren vraagt behoorlijk wat kracht en inspanning. Niets mis mee, want het is een prima manier om fit en vitaal te blijven. Met deze 8 tips tuiniert u met meer gemak en met minder onderhoud. Kijk op: harderwijk.langzultuwonen.nl/onderhoudsarme-tuin.
 
De gemeente Harderwijk wil senioren helpen hen bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om de eigen woning levensloopbestendig te maken. Daar hoort ook tuinieren bij. Verder wil de gemeente senioren helpen om hun woonsituatie aan te passen om zo lang mogelijk daar te kunnen blijven wonen. Daarvoor kunt ook terecht op deze site. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 23 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Initiatiefvoorstel  ja/ja sticker en Debat Themarekening (jaarrekening gemeente Harderwijk 2021). De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk! Vanaf de eerste week van juni laat de gemeente de nesten van de rupsen verwijderen.
 
Aannemersbedrijf Loohorst zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt ze op in speciale zakken. De verwijderde rupsrestanten worden daarna verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn. Op gemeentegrond laat de gemeente zoveel mogelijk nesten weghalen zodat de overlast beperkt blijft. Ziet u een nest in een boom die op gemeentegrond staat? U kunt dit melden via Snel herstel.
 
Heeft u last van de eikenprocessierups in uw tuin? Bij een tuincentrum zijn middelen beschikbaar voor het bestrijden van de rups. Het beste is natuurlijk als de natuur zelf zijn best doet. Met bloemen zaaien en mezenkastjes ophangen voorkomt u erger. Ook op particulier terrein kan de gemeente nesten weg laten halen. De kosten hiervoor zijn 45 euro.
 
Wilt u meer weten over de eikenprocessierups?
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of www.ggdgelre-ijssel.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten op gemeentegrond neemt u contact op met Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of snelherstel@harderwijk.nl.

Heeft u een verhuiswens? U hoeft niet alles alleen uit te zoeken

Bent u 55+ en heeft u een verhuiswens? Wilt u bijvoorbeeld kleiner of gelijksvloer gaan wonen, dichter bij uw dierbaren of centraler? Het vinden van een geschikte woning kan erg lastig zijn, net als al het regelwerk eromheen. Afhankelijk van uw situatie en vraag kan de verhuiscoach, verhuisadviseur of verhuisplanner u helpen.
 
Verhuiscoach: voor een beter passende huurwoning
Bent u op zoek naar een sociale huurwoning die beter bij u past? De verhuiscoach kan u kosteloos helpen bij uw zoektocht. Misschien wordt uw woning te groot, wilt u liever gelijkvloers gaan wonen of bent u op zoek naar een huis met minder onderhoud. Verhuiscoach Carola Butink gaat graag met u in gesprek over uw huidige woonsituatie en hoe u zou willen wonen.
 
Verhuisadviseur: huur of koop, wat is het meest passend?
Bent u een particuliere huurder of woningeigenaar? En heeft u een verhuiswens? De verhuisadviseur kan u adviseren over de huur of koop van een nieuwe woning. Verhuisadviseurs Robin Schmidt of Özden Tarimoglu komen graag bij u langs om samen met u alle opties in kaart te brengen.
 
Verhuisplanner: voor het plannen en organiseren van de verhuizing
Bij de voorbereiding van een verhuizing komt ontzettend veel kijken. Een verhuisplanner kan u veel werk uit handen nemen en daarmee zorgen en spanning voorkomen. Bijvoorbeeld inventariseren van bestaande meubels en huisraad en het vinden van een goede verhuizer. Of aan het maken van een planning voor het sorteren, opruimen en inpakken. Maar ook aan het in kaart brengen van abonnementen, organisaties en instanties voor het versturen van een verhuisbericht.
 
Verhuisplanner Rhodé van der Velden-Schalk helpt u graag met het plannen en organiseren van de verhuizing. Daarnaast ondersteunt ze bij de administratieve zaken die erbij komen kijken.
 
Meer weten?
Wilt u meer weten over wat de verhuiscoach, de verhuisadviseur of de verhuisplanner voor u kan betekenen? Ga naar harderwijk.langzultuwonen.nl/verhuiswens. Klik dan op één van de diensten. Op een aparte pagina vertellen we u graag meer over wat u kunt verwachten en over hoe u in contact kan komen.  

Uitnodiging inloopavonden Natuurherstel Veluwe

De Veluwe heeft eeuwenoude loofbossen, uitgestrekte heide en stuifzanden, vennen en beken. Het is daarmee een bijzonder én kwetsbaar natuurgebied, waar we zuinig en trots op zijn. Maar het gaat niet goed met de Veluwse natuur. Daarom werken we aan het herstel en sterker maken van deze natuur.
 
Wilt u hierover meer weten?
Provincie Gelderland organiseert inloopavonden voor iedereen die meer wil weten over het herstel van de Veluwse natuur. Kijk en luister naar de presentatie ‘Samen werken aan de Veluwse natuur’ en stel uw vragen. Er zijn drie inloopavonden:

Data                           Tijd                             Locatie
Donderdag 23 juni   19.00 tot 21.00 uur Hoog Soeren (hotel Oranjeoord)
Dinsdag 28 juni:      19.00 tot 21.00 uur  Wolfheze (Fletcher hotel De Buunderkamp)
Donderdag 30 juni: 19.00 tot 21.00 uur  Nunspeet (Fletcher hotel Veldenbos)
 
Aanmelding
Meld u aan vóór 17 juni aanstaande door een mail te sturen naar natuuropdeveluwe@gelderland.nl. Geef daarbij aan op welke datum u komt.
 
Meer weten?
Heeft u nu al vragen? Dan kunt u deze stellen via natuuropdeveluwe@gelderland.nl.
Wilt u op de hoogte worden gehouden? Dan kunt u zich abonneren op onze tweemaandelijkse nieuwsbrief via www.gelderland.nl/natuuropdeveluwe

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar info@harderwijk.nl of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag vergunningen

 • Aanvraag omgevingsvergunning, Mastmeen 24, 3844KE Harderwijk, 10 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, Zuiderzeestraatweg 52, 3849AH Hierden, 10 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning voordeurluifel Schippersmeen 39, 3844CK Harderwijk, 9 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning schuur Glindweg 19, 3849MC Hierden, 9 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woning tot zelfstandige woningen Korte Kerkstraat 1, 3841CK Harderwijk, 9 juni 2022

Verlening en weigering vergunningen

 • Verlening omgevingsvergunning, zonnepanelen Grote Marktstraat 35, 3841AH Harderwijk, 10 juni 2022
 • Weigering omgevingsvergunning, 2 inritten Nobelstraat 2A, 3846CG Harderwijk, 10 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, Parallelweg 26 69, 3849MN Hierden, 10 juni 2022
 • Weigering omgevingsvergunning kappen 3 bomen Fokko Kortlanglaan 121, 3845LC Harderwijk, 9 juni 2022
 • Verlening vergunning voor het schenken van alcohol aan Luttekepoortstraat 6 te Harderwijk, 9 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning nieuwbouw kantoor aan huis Brouwersbosweg 22, 3849NG Hierden, 7 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning erker Duivenkamp 38, 3848AW Harderwijk, 7 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, kaprenovatie en uitbreiding Bruggestraat 30, 3841CP Harderwijk, 7 juni 2022

Verlenging beslistermijn

 • Verlenging beslistermijn voor uitbreiden en veranderen woning, vervangen bijgebouwen Leuvenumseweg 36, 3847LD Harderwijk, 9 juni 2022
 • Verlenging beslistermijn voor veranderen pand Luttekepoortstraat 6, 3841AX Harderwijk, 7 juni 2022

Milieumeldingen

 • Melding voor de verhuizing van een bedrijf naar een nieuw bedrijfspand aan perceel K 948 Noorderbreedte ong te Harderwijk, 9 juni 2022
 • Voorgenomen uitgifte van perceel bouwgrond in deelgebied 2 fase 3 Waterfront Harderwijk, 9 juni 2022
 • Definitief aanwijzingsbesluit bovengrondse verzamelcontainer locaties voor gft afval afkomstig van bewoners hoogbouw, gestapelde bouw en van de binnenstad Harderwijk en Hierden d.d. 31 mei 2022, 9 juni 2022
 • Ontheffing voor geluid in verband met wegwerkzaamheden op 25 juni t/m 23 juni 2022 aan Deventerweg te Harderwijk, 9 juni 2022
 • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Lauwers 12 te Harderwijk, 9 juni 2022

Ontwerpbesluit

 • Tweede ontwerpbesluit Uitbreiding GFT-verzamelcontainers voor hoogbouw, gestapelde bouw en binnenstad VANG ter inzage, 9 juni 2022

Overige

 • Voorgenomen besluit tot het aangaan van een publiek-private samenwerking en het sluiten van een bouwclaimovereenkomst door de gemeente Harderwijk met BPD Ontwikkeling B.V. en Veldboom Vastgoed B.V., 9 juni 2022